Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

V bratislavských škôlkach pribudnú vďaka dotáciám stovky miest

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

V mestskej časti Staré Mesto využijú dotáciu vo výške 209.000 eur na vytvorenie piatich nových tried.

Bratislava 8. mája (TASR) - Rekonštrukcie bývalých objektov materských škôl, premeny iných objektov na predškolské zariadenia i vznik tzv. modulovej škôlky. Také sú plány bratislavských mestských častí, ktoré zo samospráv na území hlavného mesta dostali najviac prostriedkov z vládnej dotácie na rozšírenie kapacity materských škôl.

Vôbec najväčší balík peňazí z celkovej desaťmiliónovej dotácie získala bratislavská Petržalka. Grant vo výške 400.000 eur použije na rekonštrukciu zdevastovaného objektu na Vyšehradskej ulici. "Keďže celkové náklady na rekonštrukciu sa odhadujú na približne jeden milión eur, musíme rozhodnúť, z akých zdrojov získame ďalšie financie," uviedol petržalský starosta Vladimír Bajan, ktorý verí, že nová škôlka by mohla ponúknuť v roku 2016 okolo 150 miest pre deti v predškolskom veku. Petržalka v tomto roku nemôže prijať 662 detí, ktorých rodičia prejavili o umiestnenie do škôlky záujem.

V minulom roku to však bolo ešte vyššie číslo. "Postupne sa začína prejavovať zvyšovanie kapacít - od roku 2008 sme zvýšili kapacity o 19 tried s počtom približne 390 miest," uviedla tlačová tajomníčka Petržalky Michaela Platznerová.

V bratislavskom Ružinove sa chystajú použiť na rozšírenie kapacity tamojších materských škôl 350.000 eur. "Peniaze použijeme na vznik nových dvoch tried, ktoré vzniknú rekonštrukciou poschodia v budove školskej jedálne na Vietnamskej ulici na Trnávke," informovala hovorkyňa Ružinova Miroslava Štrosová. Otvoriť by ich mali už v septembri tohto roku. Tri ďalšie nové triedy majú vzniknúť v novej modulovej škôlke na Ružomberskej ulici v Prievoze. "Keďže na obe akcie dotácia z ministerstva školstva postačovať nebude, Ružinov bude musieť do projektu zapojiť aj vlastný rozpočet," dodala hovorkyňa. Celkovo by sa kapacity MŠ mali rozšíriť o 100 nových miest. V tomto roku v Ružinove nemohli vyhovieť viac ako 200 žiadostiam o prijatie do škôlky.

V bratislavskom Starom Meste využijú dotáciu vo výške 209.000 eur na vytvorenie piatich nových tried. "V areáli Základnej školy Dubová vznikne úplne nová materská škola – MŠ Brnianska," uviedol starosta Starého Mesta Radoslav Števčík. "Rovnako tak vzniknú tri nové triedy aj nadstavbou MŠ Gorazdova," dodal.

Plán čo s vládnou dotáciou na rozšírenie kapacity MŠ už majú aj v bratislavskej Dúbravke. "Sumu 160.000 eur použijeme na rekonštrukciu materskej školy na Fedákovej ulici," oznámil dúbravský starosta Martin Zaťovič. Dúbravka v tomto roku nemohla z kapacitných dôvodov prijať 260 detí.

O dotáciu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR prejavilo záujem 426 samospráv z celého Slovenska. Zo 113 úspešných žiadateľov bolo 11 mestských častí Bratislavy.