Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

V Bratislave sa začínajú Svätomartinské dni

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Svätomartinské dni, ktoré sa konajú v hlavnom meste v dňoch 7. až 9. novembra už po siedmy raz, Bratislavčania z minulosti poznajú aj ako Sviatok mladého vína.

Bratislava 7. októbra (TASR) – Svätomartinské dni, ktoré sa konajú v hlavnom meste v dňoch 7. až 9. novembra už po siedmy raz, Bratislavčania z minulosti poznajú aj ako Sviatok mladého vína.

Podľa informácií z bratislavského magistrátu, rovnako ako v predchádzajúcich rokoch, budú oslavou výsledkov úsilia bratislavských vinárov, v spolupráci s Bratislavskou arcidiecézou však ponúknu aj duchovný rozmer. Hlavné mesto chce takto posilňovať historické vedomie Bratislavčanov k vlastným tradíciám a propagovať prácu podnikateľov v oblasti vinárstva a typickej gastronómie. Ochutnávke vín bude predchádzať dnešné požehnanie mladého vína v Kaplnke sv. Ladislava, ktoré je naplánované na 16.00 h.



Súčasťou sviatku sv. Martina budú oddnes do nedele slávnostné pontifikálne sväté omše v Katedrále sv. Martina. Súčasťou Svätomartinských dní budú aj lampiónové sprievody.

Sviatok svätého Martina, jedného z patrónov Bratislavy, sa oddávna v tomto meste spájal s hodmi, jarmokmi a v súvislosti s vinohradníctvom a vínom sa k nemu viazali i zaujímavé právne a spoločenské úkony. História vinohradníctva a vinárstva v bratislavskom regióne má približne 2000-ročnú tradíciu. Toto územie predstavovalo po stáročia najvýznamnejší vinohradnícky región Slovenska. Bratislavskí vinári sa tešili veľkej priazni samotnej kráľovnej Márie Terézie, v 16. až 18. storočí mala Bratislava najväčšiu výmeru vinohradov a bola významným producentom vína na území Slovenska.