Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Bratislava

V lesoparku na bratislavskom Kačíne možno vyskúšať apiterapiu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

Mestské lesy v Bratislave sa včelárstvu venujú od roku 2015. V súčasnosti sa starajú o dve včelnice, a to v záhrade horárne v Krasňanoch a na Kačíne, kde sa zároveň nachádza aj apidomček.

Bratislava 4. augusta (TASR) – Pobyt v bratislavskom lesoparku ponúka okrem iných atrakcií i možnosť využiť apiterapiu, blahodarný účinok včelích produktov na zdravie. Vyskúšať ju možno v apidomčeku, ktorý Mestské lesy v Bratislave postavili na Kačíne.

„V drevenom apidomčeku sú umiestnené štyri úle a v lete sa v ňom zhromažďuje približne 120.000 včielok, ktoré nasycujú domček zdravým včelím vzduchom určeným na apiterapiu,“ priblížila hovorkyňa Bratislavy Zuzana Onufer. Pripomenula, že prostredníctvom apiterapie sa dosahujú dobré výsledky napríklad pri problémoch s krvným tlakom, oslabenou imunitou, alergiách, astme, ekzémoch, ale aj chorobách spôsobených stresom.

"Návštevník leží na úľoch, ktoré sú vyskladané ako posteľ a počas terapie dýcha teplo, ktoré produkujú včely. Ide o jednoduchšiu formu dýchania včelieho vzduchu, ktorá sa odporúča aj rodinám s deťmi. Počas celej terapie v apidomčeku nedochádza k priamemu kontaktu návštevníka s včelami," popisuje spôsob terapie hovorkyňa.

Mestské lesy v Bratislave sa včelárstvu venujú od roku 2015. V súčasnosti sa starajú o dve včelnice, a to v záhrade horárne v Krasňanoch a na Kačíne, kde sa zároveň nachádza aj apidomček. Bratislavských lesníkov k tomuto kroku inšpirovala Stredná odborná škola pod Bánošom v Banskej Bystrici, ktorá apiturizmus zaviedla ako prvá.