Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Vrakuňa žiada prešetriť možnú kontamináciu vody v Malom Dunaji

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Reaguje tak na video, ktoré sa začalo šíriť v uplynulých hodinách na internete a je v ňom vidieť množstvo uhynutých rýb v tejto rieke. Autori videa tiež poukazujú na šíriaci sa smrad.

Bratislava 11. júna (TASR) – Starosta bratislavskej Vrakune Martin Kuruc žiada prešetriť možnú kontamináciu vody v Malom Dunaji. Reaguje tak na video, ktoré sa začalo šíriť v uplynulých hodinách na internete a je v ňom vidieť množstvo uhynutých rýb v tejto rieke. Autori videa tiež poukazujú na šíriaci sa smrad.

"Keďže vznikajú podozrenia, že dôvodom je únik kontaminovaných látok z čistiarne odpadových vôd (ČOV) vo Vrakuni, vyzývam jej prevádzkovateľa Bratislavskú vodárenskú spoločnosť (BVS), aby bezodkladne vyvrátila, alebo potvrdila, či ide o toxické látky z ich čistiarne," povedal Kuruc.

BVS už situáciu prešetrila obhliadkou vodného toku Malý Dunaj v blízkosti ČOV. Úhyn rýb na týchto miestach nezaznamenala, obdobne ani rybári. Uhynuté ryby boli podľa vodárne nájdené až na úseku toku pri Tomášove.

"Zo strany BVS neboli do vodného toku Malý Dunaj vypustené fekálie. Čistiareň odpadových vôd ÚČOV Bratislava Vrakuňa bola prevádzkovaná v súlade s prevádzkovým poriadkom, manipulačným poriadkom a vodoprávnym rozhodnutím," uviedol pre TASR hovorca BVS Ján Pálffy. TASR oslovila aj Slovenskú inšpekciu životného prostredia, na otázky však zatiaľ neodpovedala.