Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

V centre Bratislavy vyvrcholia oslavy Dňa Európy koncertom diplomatov

Študenti rozdávajú balóny Úradu vlády a Európskej únie na Hviezdoslavovom námestí v rámci Dňa Európy. Deň Európy je organizovaný Zastúpením Európskej komisie na Slovensku, Informačnou kanceláriou Európskeho parlamentu a Úradom vlády SR. V Bratislave 7. mája 2015. Foto: TASR/Andrej Galica

V programe Dňa Európy sú aj kultúrno-vzdelávacie súťaže o Európskej únii o zaujímavé ceny, aj rôzne interaktívne hry na javisku či pri stánkoch.

Bratislava 7. mája (TASR) – K európskej oslave mieru a jednoty sa aj tentoraz zapája mesto Bratislava, kde je dnes na Hlavnom námestí celodenný program až do večera. Jeho prekvapujúcim vyvrcholením je vystúpenie hudobnej skupiny zloženej zo zástupcov svetovej diplomacie pôsobiacich na Slovensku.

Podľa riaditeľa Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu v SR Roberta Hajšela týmto dňom si pripomíname výročie historickej deklarácie francúzskeho ministra zahraničných vecí Roberta Schumanna. Zjednotenie Európy si pripomínajú aj iné krajiny Európskej únie.

"V Bratislave je to pestrým programom. Zmesou hudby, tanca, zábavy, informácií a vedomosti. Na záver kapela zložená z cudzokrajných diplomatov akreditovaných na Slovensku zahrá piesne viacerých štátov Európskej únie vo viacerých jazykoch," pre TASR prezradil Hajšel.

Dovtedy sa na hlavnom pódiu vystriedajú rôzne záujmové skupiny s vystúpeniami v slovenčine aj iných európskych jazykoch. Predstavia sa detské folklórne súbory, školy s vyučovaním cudzích jazykov i dvaja známi otcovia. Slovenský otec hip-hopu známy pod menom Vec sa na jednom pódiu stretne s otcom slovenského džezu Petrom Lipom a vznikne tak pestrá zvuková fúzia pre všetky generácie. Koncertom sa predstaví aj alternatívna skupina Zlokot, ktorá bude sprevádzať rapera Veca. Tiež námornícka skupina Roc`hann ponúkajúca repertoár okorenený o folklór viacerých európskych krajín, aj vychádzajúca pesničkárska hviezda Martina Javor so svojou skupinou, či kapela Philanthropy band.



V programe Dňa Európy sú aj kultúrno-vzdelávacie súťaže o Európskej únii o zaujímavé ceny, aj rôzne interaktívne hry na javisku či pri stánkoch. Viac o fungovaní Európskej únie a príležitostiach, ktoré ponúka prostredníctvom rôznych typov kultúrnych podujatí a vzdelávacích aktivít sa možno dozvedieť v Európskom informačnom stane. Tam možno získať aj kontakty na slovenských europoslancov. Takmer 20 prezentačných stánkov zahraničných veľvyslanectiev, občianskych mimovládnych organizácií a ďalších inštitúcií poskytuje informácie o možnostiach jazykového vzdelávania a iných aktivitách doma a v zahraničí.