Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Bratislava

Bratislava žiada financie na sanáciu svahu nad Devínskou cestou

Devínska cesta, ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Dĺžka zosuvu je zhruba 15 metrov. Zemina a blato zo svahu sa zosunuli do priestoru medzi ulicou Nad Sihoťou a Devínskou cestou ešte v septembri minulého roka.

Bratislava 4. decembra (TASR) - Zosunutý svah nad frekventovanou Devínskou cestou v Bratislave čaká sanácia. Hlavné mesto poslalo žiadosť Environmentálnemu fondu o dotáciu na budúci rok, a to na projekt sanačných prác vrátane odborného geologického dohľadu v tejto lokalite. "Predbežne vo výške zhruba 101.000 eur, päť percent navyše bude spoluúčasť mesta," informovala TASR hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

Projekt by sa mal začať realizovať asi na jar budúceho roka. "Environmentálny fond v súčasnosti posudzuje našu žiadosť," priblížil primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal.

Dĺžka zosuvu je zhruba 15 metrov. Zemina a blato zo svahu sa zosunuli do priestoru medzi ulicou Nad Sihoťou a Devínskou cestou ešte v septembri minulého roka. "Hlavné mesto ako správca svahu aktívne rieši situáciu aj v spolupráci s Ministerstvom životného prostredia SR," povedala Skokanová. O problematickom svahu rokoval Nesrovnal s ministrom životného prostredia Petrom Žigom ešte koncom júla. Vtedy podľa hovorkyne mesta hovorili o najvhodnejšom spôsobe financovania sanácie havarijného zosuvu z finančných zdrojov Európskej únie alebo Environmentálneho fondu.

"Zistili sme, že na sanáciu havarijného zosuvu je možné využiť prostriedky len z Environmentálneho fondu, keďže mesto Bratislava nie je oprávneným žiadateľom v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia," priblížil v tom čase primátor.

Bratislavská samospráva už zabezpečila inžiniersko-geologický prieskum a vypracovanie projektu geologickej úlohy Sanácia havarijného zosuvu – Karlova Ves aj s technickým riešením.