Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Bratislava zriadila horúcu linku pre podnety k zimnej údržbe

Ilustračná snímka Foto: TASR - Michal Svítok

Hlavné mesto zároveň rokuje so Slovenským hydrometeorologickým ústavom, aby malo k dispozícii presnejšie a aktualizované predpovede počasia.

Bratislava 6. januára (TASR) – Mesto Bratislava zriadilo začiatkom januára horúcu linku pre podnety verejnosti k zimnej údržbe. Fungovať bude vždy pri zhoršených poveternostných podmienkach. Kritickú situáciu na chodníkoch v hlavnom meste môžu ľudia avizovať na telefónne číslo +421 259 356 777 alebo mailom na zima@bratislava.sk. Informuje o tom bratislavská samospráva na sociálnej sieti.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo spresnil, že operátori odovzdajú prijaté podnety na dispečing, ktorý na miesto vyšle pohotovostnú čatu zimnej údržby. "Pokiaľ sa hlásenie bude týkať chodníka v správe niektorej mestskej časti, informáciu posunú na dispečing tejto mestskej časti. Prioritou bude viacero oznámení na ten istý úsek a tiež jeho dôležitosť z pohľadu frekvencie osôb a hroziaceho nebezpečenstva úrazov," uviedol na sociálnej sieti.

Vallo žiada Bratislavčanov o zhovievavosť a v rámci možností aj o pomoc pri čistení chodníkov pri svojich domoch, pokiaľ by došlo k výraznejšej kalamitnej situácii v Bratislave. Takzvaná chodníková novela totiž zmenila od mája 2018 starostlivosť o obecné chodníky. Táto povinnosť prešla zo správcov priľahlých budov na vlastníkov alebo správcov chodníkov, teda na samosprávy.

Bratislavčania môžu prostredníctvom webu http://bit.ly/zimna_udrzba_monitoring kontrolovať pohyb zimných mechanizmov po Bratislave. "Všetky autá zimnej údržby vysielajú GPS signál a na webe tak môžu zistiť ich aktuálnu polohu aj stav, či sú v teréne, alebo nie," vysvetlil primátor. Spolu so svojím tímom vo štvrtok (3.1.) večer kontroloval zimnú údržbu a 24-hodinovú pripravenosť dodávateľa. "Ani my vo vedení mesta si nemyslíme, že zimná údržba je dostatočne zvládnutá k našej alebo vašej spokojnosti, ubezpečujem však ľudí, že robíme všetko pre to, aby to bolo lepšie," uviedol Vallo vo videu na sociálnej sieti.

Dispečing, ktorý dáva pokyny na výjazdy mechanizmov, je potrebné podľa primátora posilniť. S počtom dispečerov, ktorí sú v jednej zmene, nie je totiž možné reálne posúdiť a preveriť všetky nahlásené kritické úseky a udalosti. "Počet zimných mechanizmov zdá sa byť dostatočný a celomestské posypy zvládame, zlepšiť však potrebujeme hlavne reakciu na kritické úseky," spresnil Vallo. Hlavné mesto zároveň rokuje so Slovenským hydrometeorologickým ústavom, aby malo k dispozícii presnejšie a aktualizované predpovede počasia, ktoré mu umožnia lepšie naplánovať celomestské posypy.