Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Bratislava

Pri Pentagone chce investor postaviť bytové domy i revitalizovať park

Na snímke Pentagon v Bratislave. Foto: FOTO TASR - Pavol Zachar

Investor tak chce zlepšiť kvalitu života v tejto lokalite, ktorá je spájaná najmä s užívateľmi drog.

Bratislava 27. júna (TASR) – Pri problémovom obytnom dome Pentagon na Stavbárskej ulici v bratislavskej Vrakuni chce firma Luxcon vybudovať dva bytové domy. Tie budú tvorené prevažne malometrážnymi účelovými bytmi. Súčasťou projektu je aj revitalizácia okolia bytových domov a parkových plôch. Investor tak chce zlepšiť kvalitu života v tejto lokalite, ktorá je spájaná najmä s užívateľmi drog. Vyplýva to zo zverejneného zámeru, ktorý je momentálne v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA).

Investor plánuje na Stavbárskej ulici postaviť bytové domy Talin a Hradská. Výstavbu plánuje spustiť budúci rok a ukončiť o štyri roky. Presný termín spustenia a ukončenia stavby však ešte spresní po vydaní rozhodnutí. Celkové náklady na stavbu predpokladá vo výške 6,1 milióna eur.

Bytový dom Talin má mať sedem podlaží. Firma ho plánuje postaviť na pozemku, ktorý susedí s existujúcou trafostanicou na severovýchode, na juhu s bývalým administratívnym objektom Talinu a na východe s deväťpodlažným bytovým domom. Bytový dom Hradská má mať 12 podlaží a jeho umiestnenie navrhujú pozdĺž ulice Stavbárska, medzi objektom Pentagonu a škôlkou. "Dispozičné riešenie oboch bytových domov vychádza z konceptu vytvoriť príjemné a ekonomicky nenáročné bývanie. Urbanistické riešenie bytových domov sa snaží nadviazať na architektonicky silné riešenie obytného domu Pentagon a susedných doskových panelových domov," píše sa v zámere.

Investor počíta s výstavbou 164 parkovacích miest, z toho 43 stojísk pre bytový dom Talin a 121 stojísk pre bytový dom Hradská. Súčasťou projektu je aj revitalizácia parkových a zelených plôch, so zámerom potlačiť nepriaznivé faktory odcudzovaného územia.