Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Bratislava

Bratislavčania môžu hlasovať za realizáciu občianskych projektov

Na snímke primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal uistil, že vybrané projekty mesto zrealizuje do konca roka.

Bratislava 1. februára (TASR) – Oddnes až do konca februára majú Bratislavčania možnosť hlasovať o využití 50.000 eur z Občianskeho rozpočtu. Financie pre Občiansky rozpočet sú vyčlenené priamo v rozpočte hlavného mesta SR, ktorý schválili mestskí poslanci ešte koncom roku 2015.

Verejnosť môže podporiť prostredníctvom financií Občianskeho rozpočtu konkrétne projekty v štyroch oblastiach: 1. Životné prostredie (5 projektov), 2. Doprava, ulice, nábrežia a verejné priestranstvá (8 projektov), 3. Školstvo, kultúra a šport (4 projekty) a 4. Sociálne veci, bezpečnosť a čistota (5 projektov).

"Občania môžu v hlasovaní vybrať po jednom projekte z každej oblasti – každý hlasujúci tak udelí štyri hlasy," vysvetlila námestníčka primátora hlavného mesta SR Iveta Plšeková – gestorka projektu Občiansky rozpočet. Hlasovať je možné na webovej stránke mesta, ale i osobne vo Front Office na prízemí bratislavského magistrátu. Z každej kategórie bude zrealizovaný projekt, ktorý získa najviac hlasov.

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal uistil, že vybrané projekty mesto zrealizuje do konca roka. Práve s ohľadom na tento zámer boli do finálového hlasovania vybrané iba tie projekty, ktoré dokáže samospráva zrealizovať. "Podnety, ktorých realizácia nie je v našej kompetencii, sme poslali na úrady, ktoré ich riešiť môžu – zväčša na mestské časti," informoval primátor.

Projekty vzišli z občianskych podnetov, ktoré Bratislavčania posielali v roku 2015 do Burzy nápadov. Na základe výzvy prijal magistrát elektronickou poštou alebo osobným doručením do podateľne celkovo 62 podnetov. Všetky ich posúdila Rada pre Občiansky rozpočet (zložená zo zástupcov mesta a verejnosti). Po zhodnotení návrhov odporučila hlasovať o 22 projektoch, medzi ktorými je napríklad príspevok pre útulok pre mačky, oprava chodníka pri Malom Dunaji či riešenie chýbajúcej protihlukovej steny pri Einsteinovej ulici.