Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Bratislava

Bratislavská spaľovňa odpadu bude na niekoľko týždňov odstavená

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Zmesový komunálny odpad bude počas odstávky spaľovne odvážaný na skládky odpadov do Zohora a do Senca.

Bratislava 12. apríla (TASR) - Spaľovňa odpadu v Bratislave bude mať od 26. apríla do 14. mája jarnú technologickú odstávku. Nebude to mať však žiadny vplyv na zber a odvoz odpadu v hlavnom meste. Zmesový komunálny odpad bude počas odstávky spaľovne odvážaný na skládky odpadov do Zohora a do Senca. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa bratislavskej mestskej firmy Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) Beáta Humeniková.

Najdôležitejšou prácou počas odstávky spaľovne bude montáž parnej turbíny a generátora. "Ďalej bude prebiehať údržba oboch kotlov, revízia roštu kotla a údržba linky čistenia spalín," spresnila Humeniková.

Spaľovňa odpadu v Bratislave je v prevádzke nepretržite 24 hodín denne s výnimkou odstávky. Technologické odstávky sú realizované pravidelne jeden- až dvakrát ročne a počas nich sa vykonávajú dôležité revízie a opravy. Ich cieľom je zabezpečiť ďalšiu bezproblémovú prevádzkyschopnosť technologických častí spaľovne.

OLO na svojej webovej stránke uvádza, že pri zhodnocovaní odpadu v spaľovni sa vyrába teplo a elektrina. Teplo získané spálením odpadu sa využíva na výrobu pary. "Časť tepla vyrobeného pri spaľovaní odpadu sa využije pre vlastnú spotrebu technológie spaľovne – ohrev primárneho spaľovacieho vzduchu, ohrev a termické odplynenie napájacej vody, vykurovanie areálu spaľovne a zvyšok sa použije na výrobu elektriny," informuje spoločnosť.

Časť elektriny vyrobenej pri spaľovaní odpadu je podľa OLO využitá pre pokrytie technologickej a netechnologickej vlastnej spotreby v areáli spaľovne a zvyšok je prostredníctvom podzemného káblového vedenia dodávaný do rozvodnej siete. "V súčasnosti je reálny priemerný ročný spaľovací výkon spaľovne, vzhľadom na množstvo komunálneho odpadu vyprodukovaného v meste, asi 124.000 ton odpadu," uvádza mestská spoločnosť.