Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Bratislavské lesy sa venujú včelárstvu, med ponúkajú aj obyvateľom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Projekt na zaradenie včelárstva do činnosti Mestských lesov v Bratislave vznikol ako reakcia na značný úbytok včelstiev v Bratislavskom kraji.

Bratislava 13. augusta (TASR) – Príspevková organizácia hlavného mesta Mestské lesy v Bratislave sa od roku 2015 venuje včelárstvu. V súčasnosti sa stará o dve včelnice na Kačíne a v horárni Krasňany. Medu vyprodukovali tento rok viac ako minulý, preto ho organizácia ponúka aj obyvateľom Bratislavy. Informuje o tom na svojom webe.

Projekt na zaradenie včelárstva do činnosti Mestských lesov v Bratislave vznikol ako reakcia na značný úbytok včelstiev v Bratislavskom kraji. "Územie bratislavských mestských lesov vytvára pre rozvoj včelárstva veľmi vhodné prostredie. Les bol vždy jedným z najvhodnejších prostredí pre chov včiel pre bohaté zdroje peľu, nektáru a medovice. V minulosti na lesných pozemkoch fungovali včelnice, postupne však zanikli," uviedla organizácia. Momentálne sa stará o dve včelnice a na Kačíne postupne buduje včeliu záhradu, kde dala do prevádzky aj apidomček, vhodný na relaxáciu a apiterapiu. 

"Tento rok, čo sa týka medu, sa nám darilo o niečo lepšie ako minulý rok. Preto ho môžeme ponúknuť obyvateľom Bratislavy, ktorí nemajú možnosť kúpiť si med od svojho včelára," spresnila organizácia. Med sa dá ochutnať i kúpiť v budove Mestských lesov v Bratislave na Ceste mládeže 4.

Produkciu medu však vnímajú Mestské lesy v Bratislave len ako vedľajší produkt svojej činnosti. "Naše včelnice slúžia predovšetkým k ekologickej výchove, k zvyšovaniu povedomia obyvateľov Bratislavy o nezastupiteľnej úlohe hmyzu v krajine a ku zlepšovaniu životného prostredia Bratislavy prostredníctvom kvalitného opelenia vegetácie a zachovania jej druhovej rozmanitosti," vysvetlili. Včelnice otvárajú pre verejnosť v rámci "dní otvorenej včelnice", na ktorých sa návštevníci dozvedia bližšie informácie o včelách a včelárení.