Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Bratislavské Nové Mesto podporí 11 občianskych projektov

Bratislava - Trnavské Mýto Foto: Milan

V rozpočte miestnej samosprávy je na projekty vyčlenených 40.000 eur.

Bratislava 22. januára (TASR) – Obnova vojenského objektu z 1. svetovej vojny, zoznámenie sa s históriu miestnych názvov priemyselnej minulosti mestskej časti či oživenie priestoru medzi Tržnicou a budovou Konskej železnice v bratislavskom Novom Meste. Aj o tom sú občianske projekty, ktoré boli vybraté v rámci participatívneho rozpočtu na tento rok. V rozpočte miestnej samosprávy je na ne vyčlenených 40.000 eur.

"Občianske projekty budú realizovať obyvatelia v spolupráci s miestnym úradom v priebehu roka 2018. Pri niektorých z nich je potrebné počítať s realizáciou dlhšou ako jeden rok," uviedol pre TASR hovorca Nového Mesta Marek Tettinger. Hovorí, že zaujímavých nápadov prišlo veľké množstvo, Novomešťania vybrali a miestne zastupiteľstvo na svojom poslednom rokovaní odsúhlasilo finančnú podporu celkovo jedenástim z nich.

Ide napríklad o projekt Pamätné miesto Veľkej vojny - obnova vojenského objektu z 1. svetovej vojny. "Zaujímavá je už samotná poloha daného objektu. Na rozdiel od podobných objektov v Bratislave, ktoré nájdeme na odľahlejších miestach, leží priamo v meste, neďaleko internátu Mladá garda," doplnil Tettinger. S históriu miestnych názvov či priemyselnou minulosťou zoznámia projekty POzastávka a Industriálna minulosť Nového Mesta. Oživenie priestoru pred Tržnicou na Trnavskom mýte spolu s kultúrnymi podujatiami a diskusiami prinesie zasa Projekt T3-kultúrny prostriedok. Naplánovaná je však napríklad aj výsadba stromoradia na Račianskej ulici, komunitná záhrada či pomoc deťom pri rozvíjaní ich zručností. Občianske projekty, teda malé projekty do 5000 eur, sú však len jednou z troch kategórií, v ktorých mohli obyvatelia hlasovať. Druhou z nich sú zadania, teda väčšie projekty na základe podnetov občanov, ktoré realizuje miestny úrad a tretiu kategóriu tvoria priority, čiže oblasti, ktorým by sa mal úrad venovať prednostne.

"Najviac podnetov sa týkalo starostlivosti o zeleň a dopravy v mestskej časti. Ľudia požadovali kvalitnejšiu starostlivosť o stromy, viac zelených plôch, revitalizáciu parkov a stromoradí, opravy chodníkov a komunikácií, vyriešenie problémov s parkovaním alebo dobudovanie siete cyklotrás," priblížil Peter Vittek z Kancelárie pre participáciu na novomestskom miestnom úrade. Medzi zadaniami získala podľa neho najviac pozornosti situácia novomestskej Tržnice.

V návrhu rozpočtu je na zadania a priority, ktoré zvíťazili v hlasovaní, vyčlenených spolu 1.028.560 eur. Rozpočet však ešte podľa hovorcu prechádza schvaľovaním a môže dôjsť k jeho úpravám. "V rozpočte sa počíta aj s financovaním ďalších zadaní, ktoré sa v hlasovaní umiestnili nižšie," doplnil Tettinger.

Obyvatelia mohli celkovo hlasovať za 63 návrhov, ktoré mestská časť vybrala z pôvodných 300 návrhov.