Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Bratislava

Sťahovanie odbornej dopravnej školy vyvolalo vlnu nevôle

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Škola je presvedčená, že sťahovanie do iných priestorov, ktoré im nebudú vyhovovať, povedie k skorému zrušeniu školy.


Bratislava 29. októbra (TASR) – Sťahovanie Strednej odbornej školy (SOŠ) dopravnej, ktorá v súčasnosti sídli na Sklenárovej ulici v Bratislave, do iných priestorov, vyvolalo vlnu nevôle. Škola by sa totiž mala presťahovať do budovy Strednej priemyselnej školy (SPŠ) dopravnej na Kvačalovej ulici. Ide o opatrenie vyplývajúce zo záverov pracovnej skupiny, ktorej úlohou bolo analyzovať a zhodnotiť fungovanie škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) a zároveň navrhnúť funkčnú, efektívnu a hospodárnu sieť krajských stredných škôl.

Predseda Komisie školstva, mládeže a športu BSK René Bilík v tejto súvislosti upozorňuje, že v posledných rokoch bolo nutné veľké dofinancovanie niektorých škôl. Preto bolo podľa neho riešením buď vyradenie zo siete škôl, alebo návrh na racionálne využívanie budov. K druhej alternatíve sa priklonila aj pracovná skupina. Bilík zároveň ubezpečil, že uvoľnené budovy budú pod správou kraja a iba jeho poslanci budú môcť rozhodnúť, ako ich kraj ďalej využije. Okrem toho peniaze, ktoré sa týmto opatrením podarí ušetriť, sa použijú výhradne na financovanie školstva.

"Len budú chodiť do školy do inej budovy," hovorí Bilík na margo sťahovania študentov. To, že sa nič neruší zdôraznila na ostatnom zasadnutí krajského zastupiteľstva, ktoré sa touto témou zaoberalo, aj podpredsedníčka BSK Alžbeta Ožvaldová. Podľa nej zostáva zachovaná právna subjektivita oboch škôl, ako aj ich ponuka. Ušetrené peniaze by mohli byť použité napr. na príjmy učiteľov či na učiteľské byty.

Takéto riešenie sa však nepozdáva škole, ktorá by sa mala presťahovať do inej budovy, nesúhlas prišli pred Úrad BSK počas ostatného zasadnutia krajského zastupiteľstva vyjadriť aj samotní študenti. Poukazujú na to, že už 55 rokov sú teritoriálne situovaní na poskytovanie vzdelávania v oblasti autoopravárenstva, dopravy a logistiky, čo sú podľa nich žiadané profesie na trhu práce. Sú zapojení do viacerých projektov, spolupracujú s mnohými inštitúciami a vstúpili do duálneho vzdelávania s viacerými firmami.

Škola je presvedčená, že sťahovanie do iných priestorov, ktoré im nebudú vyhovovať, povedie k skorému zrušeniu školy. Na margo argumentov kraja o klesaní počtu študentov konštatuje, že počet žiakov stredných priemyselných škôl, ako aj stredných odborných škôl klesá na celom Slovensku, pričom zdôrazňuje, že počet učňov im stúpol. V súvislosti s nákladmi na prevádzku školy podotýka, že v súčasnosti investujú nemalé finančné prostriedky, aby sa náklady darilo znižovať. Podľa rady školy je tiež podozrivé, že škola sa má sťahovať, pritom sa v nej začalo s opravami na budove a v telocvični. V tejto súvislosti kraj uvádza, že práce boli naplánované dávno predtým, ako sa uvažovalo o týchto opatreniach.

Počas diskusie na zasadnutí krajského zastupiteľstva sa prítomní nevedeli zhodnúť na tom, či o navrhovaných opatreniach boli školy informované, alebo nie. Mnohí z radov poslancov boli presvedčení, že škola o možnom sťahovaní musela byť informovaná, lebo pracovná skupina zasadala takmer rok. Škola vraj o ničom nevedela, čo zasa tvrdili iní poslanci. Predseda BSK Pavol Frešo sa v tejto súvislosti nechal počuť, aby nikto nerobil úbohé a nesvojprávne obete zo škôl a ich riaditeľov. Podľa neho nie je možné hovoriť o neinformovanosti, ak krajskí poslanci sedia v radách škôl a pravidelne chodia ako na zasadnutia rád škôl, tak na rokovania zastupiteľstva.

Poslanci nakoniec schválili navrhované zmeny v sieti škôl a školských zariadení, ktorých súčasťou je aj sťahovanie SOŠ dopravnej zo Sklenárovej ulice, a to k 31. augustu 2017. Zároveň ale podporili návrh poslankyne Anny Zemanovej, aby do 1. februára budúceho roka bola vypracovaná informácia o prevádzkovo-priestorových podmienkach, ktoré si zmeny vyžiadajú, spolu s predložením majetkovoprávnych vzťahov.