Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Bratislava

Cvernovka by sa mala vrátiť ku koncepcii mesta v meste

Cvernovka Foto: TASR/Michal Svítok

V tomto roku by podľa predbežného harmonogramu malo prísť k spracovaniu konceptu a návrhu ÚPN zóny, ktorú by predbežne malo zastupiteľstvo Ružinova schvaľovať na začiatku jari 2016.

Bratislava 12. januára (TASR) – Územný plán zóny (ÚPN) Cvernovka v bratislavskom Ružinove by mal minimálne nadviazať na koncepciu Cvernovky ako mesta v meste. Navrhuje to architekt Peter Žalman, ktorý pripravuje územný plán zóny lokality Cvernovka pre mestskú časť. Týka sa priestoru vymedzeného Páričkovou ulicou, Dulovým námestím, ulicou Mlynské Nivy a Svätoplukovou ulicou.

Žalman pripomína, že územie bývalej cvernovej továrne bolo v prvej polovici 20. storočia budované ako mesto v meste – zložitý areál s mnohými funkciami, nielen výrobou. "Boli tu aj plochy pre bývanie zamestnancov," pripomenul Žalman. Prihovára sa preto, aby v novej koncepcii išlo o zachovanie kontinuity a princípu "mesto v meste". "Vytvoriť nový hybrid - polyfunkčný súbor už bez výroby, ale s množstvom nových funkcií a budov, sčasti zrekonštruovaných," navrhuje.

Návrh zadania ÚPN zóny by mal byť prerokovaný vo februári v ružinovskom zastupiteľstve. V tomto roku by podľa predbežného harmonogramu malo prísť k spracovaniu konceptu a návrhu ÚPN zóny, ktorú by predbežne malo zastupiteľstvo Ružinova schvaľovať na začiatku jari 2016.

"Zámerom je regulácia územia, ktorá by mala dostať jasné pravidlá, čo sa na danom území môže a nemôže stavať," uviedla hovorkyňa mestskej časti Miroslav Štrosová. Jedným z cieľom územného plánu zóny je aj návrh riešenia národnej kultúrnej pamiatky, bývalej pradiarne, ktorá sa v objekte niekdajšej cvernovej továrne nachádza.

Téma Cvernovky rezonovala v roku 2012, keď jej časť nechala developerská spoločnosť Hamilton Gropu zbúrať. V rámci investičných plánov v tomto priestore chcela postaviť byty, domov pre seniorov i park. Búracie práce narazili na ostrý odpor občianskych aktivistov. Tí tvrdili, že investor vykonáva búracie práce bez platného povolenia. Prípadom sa zaoberala aj polícia, ktorá dostala niekoľko trestných oznámení pre podozrenie zo všeobecného ohrozenia, poškodenia životného prostredia a neoprávneného nakladania s odpadmi. Podozrenia na trestný čin sa však podľa polície nepotvrdili.