Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Bratislava

Drahomír Prihel vystavuje v Bratislave karnevalové obrazy

Ilustračné foto Foto: Facebook

Na všetkých 25 dielach výtvarníka, ktorý je známy ako sklársky sochár, sú ženy.

Bratislava 9. januára (TASR) – Novú sériu obrazov s názvom Karneval vystavuje Drahomír Prihel vo vstupnom priestore bratislavského divadla Malá scéna STU. Výtvarník je známy najmä ako sklársky sochár a tam sa výnimočne prezentuje figurálnymi obrazmi namaľovanými suchým pastelom.

"Je to špecifická výstava tohto renomovaného sochára, ktorý zo skla robí monumentálne objekty, vitráže a úžitkové veci. Tu sa priklonil k maľbe a kresbe, k ploche. Odvíja sa k motívom takej teatrality, divadelnosti, k zábavnosti. V období bálov a plesov sme túto výstavu zaradili. Obrazy sú o pohybe, figuratívne záležitosti až erotického lascívneho charakteru," charakterizovala pre TASR výstavu jej kurátorka Barbara Brathová.

Na všetkých 25 dielach sú ženy. Najmä tie tancujúce sú pre umelca fascinujúce, ako aj celý Benátsky karneval, ktorý ho inšpiroval. Obrazy nazval Začíname, Rozcvičenie sa, Tanečnice, Vykročenie, Na dlažbe, Tri, Grácie, Zvečernieva sa či Ráno po karnevale. Suchým pastelom tvoril nielen preto, že ho mal dávno v zásobe, ale aby mohol tanečnice po vrstvách obliekať.

"Najskôr som nakreslil nahé ženské figúry, ktoré som po farebných vrstvách obliekal. Vybláznil som sa pri tom, pretože ma baví dynamika ľudského pohybu. Pastel mi umožňuje vrstviť farby, aby boli obrazy trojrozmerné," zdôvodnil maľujúci sochár.

Drahomír Prihel (1958) po štúdiách na Strednej priemyselnej škole sklárskej v českom Kamenickom Šenove absolvoval na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) v rodnej Bratislave odbor sklárske výtvarníctvo u Askolda Žačka. Pracuje s drevom, kovom, ale najviac ho láka sklo. Umelecké zručnosti získaval v sklárňach v Novom Bore a Zlatne. Venuje sa voľnej tvorbe, sklárskemu dizajnu a tvorbe pre architektúru. Zúčastnil sa na 8 sklárskych, 7 sochárskych a jednom maliarskom sympóziu. Od roku 1990 mal vyše 60 samostatných a kolektívnych výstav v slovenských mestách i v ČR, Maďarsku, Francúzsku, Holandsku, Nórsku, Dánsku či Egypte. Jeho diela sú v súkromných alebo galerijných zbierkach v týchto štátoch: SR, Česká republika, Rakúsko, Maďarsko, Holandsko, Nemecko, Nórsko, Dánsko, Francúzsko, USA, Egypt, Švajčiarsko, Južná Afrika.

Výstava potrvá do 8. februára.