Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislava

Exstarostka Karlovej Vsi čelí podozreniu, že porušila ústavný zákon

Exdtarostka Karlovej Vsi Iveta Hanulíková. Foto: TASR/Martin Baumann

Exstarostka vraj uprednostnila svoj osobný záujem pred záujmom verejným a svoju funkciu využívala na získanie výhod pre seba a svojich blízkych.


Bratislava 28. januára (TASR) – Prednosta bratislavskej Karlovej Vsi Ján Hrčka dnes miestnemu zastupiteľstva mestskej časti podal podnet na prešetrenie porušenia ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov, ktorého sa mala dopustiť bývalá starostka Karlovej Vsi Iveta Hanulíková. Hrčka poslancom vysvetlil, že na základe materiálov, ku ktorým sa ako prednosta dostal, nadobudol podozrenie, že exstarostka uprednostnila svoj osobný záujem pred záujmom verejným a svoju funkciu využívala na získanie výhod pre seba svojich blízkych.

Ako ďalej Hrčka vysvetlil, ide celkovo o štyri prípady. Tri z nich spája fakt, že Iveta Hanulíková bola do 12. januára 2015 spolu so svojím manželom spoločníčkou vo firme amper PEHA, s.r.o. Hrčka vyhlásil, že sa dostal k materiálom, podľa ktorých sa Hanulíková zúčastňovala obchodných rokovaní ako zástupkyňa tejto spoločnosti, a to v čase, keď sa podľa vykazovanej dochádzky mala zaoberať plnením činností svojej starostovskej funkcie.

"Takisto som sa dostal k informáciám, že firma amper PEHA v októbri 2013 a v marci 2014 bezodplatne využívala priestory karloveského kultúrneho centra v prospech spoločenskej akcie a školenia," uviedol Hrčka. Štvrtý podnet sa týka podozrenia, že od bilbordovej spoločnosti prijala Hanulíková v novembri 2014 dar vo forme bezplatnej tlače predvolebných bilbordov. Hrčka uviedol, že sa dostal k mailom, ktoré nasvedčujú prijatie takéhoto daru.

Bývalá starostka, v súčasnosti poslankyňa miestneho zastupiteľstva, na dnešnom zasadnutí oznámila, že sa k podnetom vyjadrovať nebude, napriek tomu, že ju k tomu vyzvali viacerí poslanci. Odôvodnila to tým, že nemala možnosť oboznámiť sa s podnetmi, ktoré uvádzal Hrčka. "Ak sa budú tieto podnety prešetrovať, vyjadrím sa k nim," uistila.

Podnetmi sa bude zaoberať komisia miestneho zastupiteľstva na ochranu verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov.