Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Bratislava

Francúzsky inštitút predstavuje Mariu Curie Sklodowsku

Na snímke vľavo MARIA CURIE-SKLODOWSKA, zakladateľka rádiochémie, objaviteľka prvkov polónium a rádium a dvojnásobná laureátka Nobelovej ceny za fyziku (1903) a za chémiu (1911). Zomrela 4.7.1934. Foto: TASR/AP

Autobiografická výstava je venovaná jedinej dvojnásobnej držiteľky Nobelovej ceny, jednej za fyziku, druhej za chémiu.

Bratislava 14. januára (TASR) – V bratislavskej galérii Francúzskeho inštitútu je autobiografická výstava venovaná významnej svetovej vedkyni Marii Curie Sklodowskej. Celý svoj život priekopnícky obetovala vede. Je jedinou ženou, ktorá získala dve Nobelove ceny a ako jediná získala toto ocenenie v dvoch rôznych oblastiach. Prvú získala za fyziku (1903), druhú za chémiu (1911).

"Tento rok začíname výstavou o vede a výskume. Tá nie je len pre odborníkov, ale aj pre širokú verejnosť," povedal na utorkovej (13.1.) vernisáži riaditeľ inštitútu Michel Pouchepadass.

Hoci sa Maria Sklodowska narodila v poľskej Varšave (1867), väčšinu vedeckej kariéry pôsobila vo Francúzsku, kde aj zomrela (1934). V rodnej krajine nesmela študovať na vysokej škole. Preto odišla do Paríža a v roku 1891 spravila ako prvá žena v histórii Sorbonny prijímacie skúšky na fakultu fyziky a chémie. Cez deň študovala, po večeroch doučovala a zarábala si na živobytie.

V roku 1893 získala licenciát a začala pracovať ako laborantka v priemyselnom laboratóriu Lippmanových závodov. Súčasne ďalej študovala na Sorbonne a druhý licenciát z matematiky získala v roku 1894. Vtedy spoznala Pierra Curie, ktorý bol doktorandom v laboratóriu Becquerela. Zosobášili sa v roku 1895. Manžel bol bez vyznania a Maria Sklodowska bola nábožensky vlažná, preto mali civilnú svadbu. To na nejaký čas viedlo k roztržke s jej poľskou katolíckou rodinou.

K najväčším úspechom Marie Curie Sklodowskej patria: teória rádioaktivity, technika delenia rádioaktívnych izotopov, objav dvoch nových chemických prvkov. Pod jej vedením sa uskutočnili na svete prvé výskumy liečby rakoviny pomocou rádioaktivity. Nobelovu cenu z fyziky získala s manželom za výskumy javu nazývaného rádioaktivita a z chémie za izoláciu čistého rádia i za objavenie dvoch chemických elementov rádia a polónia.

Po získaní Nobelovej ceny sa manželia náhle stali veľmi slávni. Sorbonna Pierrovi Curie ponúkla miesto profesora a súhlasila so založením vlastného laboratória, v ktorom sa Maria Curie stala vedúcou výskumu. V tom čase porodila dve dcéry Evu a Irenu. Keď Pierra Curie zrazil nákladný konský povoz (19. apríla 1906), stratila životného druha aj spolupracovníka. O niekoľko týždňov sa fakultná rada rozhodla zachovať katedru vytvorenú pre Pierra Curie a zverila ju Marii Curie spolu s riadením laboratória. V roku 1906 sa stala prvou profesorkou fyziky na Sorbonne.

Výstava vo francúzštine a slovenčine dokumentuje životnú dráhu výnimočnej ženy, ktorá patrí medzi najvýznamnejších vedcov 20. storočia. Je rozdelená chronologicky na štyri obdobia: Varšava-Paríž (1867-1895), Spoločné dielo (1895-1906), Skúšky a úspech (1906-1918), Medzinárodne známa osobnosť (1918-1934). Podľa organizátorov z Francúzskeho inštitútu bude výstava putovať po slovenských školách.