Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Bratislava

Hlavné námestie bude dnes patriť francúzskej kultúre i špecialitám

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

V tomto roku sa na pódiu predstavia francúzske zoskupenia La Tęte Ailleurs a Matissyah, slovenská speváčka Andrea Zimányiová i víťazky speváckej súťaže Spievam po francúzsky.

Bratislava 14. júla (TASR) – Jedlá i piesne typické pre krajinu galského kohúta si môže verejnosť vychutnať dnes na bratislavskom Hlavnom námestí. O 14.00 h tu štartuje oslava francúzskeho národného sviatku, ktorý je pripomienkou začiatku Veľkej francúzskej revolúcie, ktorá sa začala dobytím Bastily. Až do večera preto čaká verejnosť v centre hlavného mesta pestrý kultúrny program, trh francúzskych výrobkov a pochutín. Priestor bude venovaný aj rodinám s deťmi.

Francúzsky deň sa v centre Bratislavy organizuje už po šiesty raz. Program sa začína o 14.00 h. Na Hlavnom námestí vznikne "francúzska dedina" s približne 20 stánkami, ktoré budú ponúkať rozličné služby, jedlá i nápoje. "Od 16.30 h sa začnú aj kultúrne a hudobné vystúpenia, pričom v tomto roku sa na pódiu predstavia francúzske zoskupenia La Tęte Ailleurs a Matissyah, slovenská speváčka Andrea Zimányiová i víťazky speváckej súťaže Spievam po francúzsky," informoval tlačový atašé Veľvyslanectva Francúzskej republiky na Slovensku Didier Rogasik. 

"Na nádvorí Múzea mesta Bratislava sa deti môžu zapojiť do rôznych kreatívnych hier, samozrejme, pod dohľadom dospelých hovoriacich po francúzsky i po slovensky," dodal Rogasik.



Oslavy francúzskeho štátneho sviatku v hlavnom meste Slovenska inicioval v roku 2011 predchádzajúci veľvyslanec Jean-Marie Bruno. Po úspechu premiérového ročníka sa ambasáda rozhodla v projekte pokračovať.

Francúzske veľvyslanectvo a Francúzsko-slovenská obchodná tieto oslavy organizujú v spolupráci s Francúzskym inštitútom na Slovensku, magistrátom hlavného mesta, bratislavskou mestskou časťou Staré Mesto, Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom (BKIS) a ďalšími partnermi.