Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Bratislava

Hlavnou témou Európskeho summitu regiónov a miest budú investície

Na snímke zľava predseda Slovenskej národnej delegácie a podpredseda Európskeho výboru regiónov Milan Belica, primátor mesta hl. mesta SR Bratislavy Ivo Nesrovnal, predseda Európskeho výboru regiónov Markku Markkula a predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo počas tlačovej konferencie pri príležitosti oficiálneho predstavenia 7. európskeho summitu regiónov a miest 5. apríla 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Podpora inovácií, podnikateľského prostredia, tvorby pracovných miest či budovanie infraštruktúry budú hlavné témy siedmeho Európskeho summitu regiónov a miest, ktorý sa bude konať v Bratislave.

Bratislava 5. apríla (TASR) – Podpora inovácií, podnikateľského prostredia, tvorby pracovných miest či budovanie infraštruktúry budú jedny z hlavných tém siedmeho Európskeho summitu regiónov a miest, ktorý sa bude konať 8. a 9. júla v Bratislave. "Na tomto summite by sme chceli hlavne spájať ľudí a podporovať investície," povedal na dnešnom brífingu Markku Markkula, predseda Európskeho výboru regiónov, ktorý spoločne s mestom Bratislava a Bratislavským samosprávnym krajom (BSK) júlový summit organizujú.




Podľa Markkulu sa bude na summite diskutovať o budovaní hospodárskeho rastu, tvorbe pracovných miest, eliminácii byrokracie či o súkromných investíciách. "Na summite chceme podporiť podnikateľského ducha a inovácie. Zaoberať sa budeme investíciami, energetikou, dopravou. Taktiež aj rozvojom politík, ktoré by nám umožnili lepšie využívať prostriedky, ktoré tu už sú," priblížil. Predseda Európskeho výboru regiónov podotkol, že výsledkom summitu by mala byť Bratislavská deklarácia. "Isté zhrnutie konkrétnych aktivít, ktoré majú prebehnúť. Chceme totiž, aby sa rozbehol takzvaný bratislavsky proces," priblížil.



Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal uviedol, že summit bude mať veľký význam pre ľudí, keďže viac ako 70 percent Európanov žije v metropolitných regiónoch a väčšina európskej normotvorby sa týka najmä miest a regiónov. "Priority, o ktorých chceme hovoriť, sú investície, infraštruktúra, inovácie a spájanie miest i regiónov," skonštatoval Nesrovnal. Podľa jeho slov bude toto podujatie príležitosťou predstaviť Bratislavu ako dynamické, mladé, kreatívne mesto s kultúrou a históriou.

"V rámci summitu očakávame okolo 1000 návštevníkov a zástupcov miest a regiónov z EÚ a stovky novinárov," spresnil primátor. Ako doplnil Markkula, na toto podujatie do Bratislavy príde 350 starostov, primátorov a zástupcov regiónov z celej Európy.

Podľa predsedu BSK Pavol Frešo s týmito účastníkmi chcú prebrať aj otázku zjednodušenia čerpania eurofondov, najmä pre mestá a obce. "Druhou témou je infraštruktúra. Ak chceme dobiehať vyspelé západne krajiny, musí byť infraštruktúra v nových členských krajinách EÚ dôsledne dobudovaná," vysvetlil Frešo. Summitu, ako podotkol, bude otvorený verejnosti v maximálne možnej miere. "Toto nie je uzavretý ani polootvorený summit. Nám bude veľmi záležať, aby každý rozumel, o čom sa tu bude diskutovať," podotkol predseda BSK.

Logo summitu má znázorňovať spájanie, ktoré je jedným z cieľov podujatia. Autorom loga je Jakub Mikula, študent Školy úžitkového výtvarníctva Josefa Vydru v Bratislave. Pri jeho tvorbe sa inšpiroval bratislavským Mostom SNP. "V logu sú použité čisté geometrické tvary rôznych veľkostí a tvarov, čo symbolizuje regióny a mestá. Most je symbolom spájania a o to tu ide," povedal.

Európsky summit regiónov a miest v Bratislave bude jedným z hlavných podujatí počas slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie, ktoré sa začne v júli.