Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Bratislava

Kákoš: Exekúcie bezdomovcom komplikujú život

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zariadenie poskytujúce pomoc ľuďom bez domova dostáva od vyššieho územného celku 6,24 eura na deň a klienta, pričom jeho náklady túto sumu niekoľkonásobne prevyšujú.

Bratislava 11. februára (TASR) – Útulok a zariadenie opatrovateľskej služby svätej Lujzy de Marillac je jediné registrované sociálne zariadenie v Bratislave poskytujúce pomoc ľuďom bez domova vo vážnom zdravotnom stave. Jeho kapacita 30 miest vôbec nestačí.

"Len počas minulého mesiaca nám prišlo 30 žiadostí o prijatie, no mali sme len päť uvoľnených miest," na pondelkovej tlačovej besede to uviedol Jozef Kákoš, riaditeľ organizácie Depaul Slovensko, pod ktorú útulok patrí. Stretnutie s novinármi organizovali jeho zamestnanci pri príležitosti Svetového dňa chorých, aby upozornili na kritický stav chorých ľudí bez domova, ktorý podľa nich štát nerieši.

"Vážnym dôvodom sú administratívne dlhy ľudí bez domova na zdravotnom poistení. Z toho dôvodu sa dostanú do exekúcie, ktoré im spôsobujú obrovské problémy do budúcnosti a tieto nezmyselné exekúcie znefunkčňujú celý systém pomoci. Na to stále upozorňujeme, pretože ak máte vážny zdravotný problém a ste bez bývania, nie je možné riešiť iba sociálnu, ale aj zdravotnú situáciu," konštatuje Kákoš.

Zároveň pripomenul, že práve zhoršujúci sa zdravotný stav spôsobuje zvýšenú úmrtnosť ľudí bez domova. V spomínanom útulku tohto roku zomreli už tri osoby a vlani deväť, kým roky predtým priemerne traja.

"V útulku sa denne stretávame s vážnymi zdravotnými problémami ľudí bez domova, ktoré by pri včasnej intervencii boli jednoduchšie riešiteľné. Podmienky vyplývajúce zo straty bývania môžu zhoršiť priebeh už existujúcich zdravotných problémov, najmä v prípadoch, keď má osoba bez domova zároveň dlhy na zdravotnom poistení. Vtedy má nárok len na neodkladnú zdravotnú starostlivosť, čiže v prípade život ohrozujúceho stavu," vysvetľuje projektový manažér útulku Vladimír Jurík.

Takto aj drobné poranenie môže viesť až k amputácii, pri ktorej je okrem hospitalizácie potrebné zaplatiť aj výrobu protéz, či následné vyplácať invalidný dôchodok. Nehovoriac, že výrazne klesá pravdepodobnosť toho, že sa tento človek dostane z ulice a zaradí sa do bežného života.

Zariadenie dostáva od vyššieho územného celku 6,24 eura na deň a klienta, pričom jeho náklady túto sumu niekoľkonásobne prevyšujú. Klienti sa v ňom liečia priemerne deväť mesiacov z rôznych ťažkých ochorení vrátane rakoviny. Poskytovaná starostlivosť šetrí verejného zdroje na iných miestach, napríklad sa znižuje počet výjazdov sanitiek. A jeden stojí priemerne 156 eur.