Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Kancelária NRSR sprístupní na Hrade nálezy z keltsko-rímskeho obdobia

Na snímke nález Rím I, ktorý predstavuje pozostatky keltsko-rímskej stavby a nachádza sa v priestore pod budúcou podlahou Zimnej jazdiarne počas prehliadky a prezentácie jednotlivých nálezov pozostatkov keltsko - rímskych stavieb v areáli Bratislavského hradu 8. augusta 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Kancelária NR SR ich odovzdá Historickému múzeu Slovenského národného múzea (SNM), ktoré ich má pripraviť na finálnu prezentáciu verejnosti.

Bratislava 8. augusta (TASR) - Kancelária Národnej rady (NR) SR sprístupní na Bratislavskom hrade nálezy keltsko-rímskej architektúry. Nálezy sa podarilo objaviť vďaka rekonštrukcii Hradu. Návštevníci si budú môcť prvýkrát pozrieť reštaurované náleziská v rámci pripravovaného projektu Keltskej cesty počas víkendu 17. a 18. augusta. Opätovne budú tieto priestory sprístupnené aj počas dňa otvorených dverí v parlamente, ktorý bude 1. septembra.

Pozostatky stavieb sprístupnia v štyroch lokalitách Bratislavského hradu. Kancelária NR SR ich odovzdá Historickému múzeu Slovenského národného múzea (SNM), ktoré ich má pripraviť na finálnu prezentáciu verejnosti. Okrem dvoch letných termínov budú verejnosti prístupné opätovne až v roku 2020, keď by mal byť projekt Keltskej cesty vytvorený v plnom rozsahu.

Počas rekonštrukcie priestorov Hradu pristupovala Kancelária NR SR podľa jej vedúceho Daniela Guspana zodpovedne a proaktívne k ochrane všetkých nálezov. Nad nálezmi bolo potrebné vybudovať krycie stavby. Zároveň musela rekonštrukcia postupovať tak, aby bola zabezpečená aj štátno-reprezentačná funkcia Hradu. "Všetky nálezy boli zachované, ochránené a reštaurované podľa toho, akým spôsobom sme dostali spôsob reštaurovania a ich ochrany predpísaný z pamiatkového úradu," deklaroval Guspan. Ochrana všetkých nálezov, ktoré boli v Bratislavskom hrade od roku 2009 odhalené a reštaurované, vyšla podľa neho na niekoľko stotisíc eur. "Keď hovoríme o záchrane nášho kultúrneho dedičstva, sú tieto peniaze absolútne zodpovedajúce a relevantné," uzavrel Guspan.