Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Karlova Ves bude chrániť netopiere a dážďovníky, aj kvôli komárom

Na snímke plastika netopiera na novej nástupnej bráne v obci Stratená časť Dobšinská ľadová jaskyňa postavenej v rámci Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce v Stratenej 21. marca 2015 Foto: TASR/Oliver Ondráš

Vyplýva to z dokumentu, ktorý má chrániť spomínané vtáčie populácie, aj vzhľadom k ich schopnosti brániť premnoženiu komárov. Materiál dnes schválili karlovoveskí poslanci.

Bratislava 5. mája (TASR) – Bratislavská Karlova Ves bude poskytovať dotácie na nákup búdok pre dážďovníky a netopiere, ktoré hniezdia v štrbinách strešných a obvodových konštrukcií panelových domov. Vyplýva to z dokumentu, ktorý má chrániť spomínané vtáčie populácie, aj vzhľadom k ich schopnosti brániť premnoženiu komárov. Materiál dnes schválili karlovoveskí poslanci.

Ako vysvetľuje tajomník Miestnej rady v bratislavskej Karlovej Vsi a predkladateľ návrhu Jaromír Šíbl, takmer výlučnou potravou pre dážďovníky a netopiere sú muchy a komáre. Mestská časť by tak mala chrániť prirodzených nepriateľov hmyzu, ktorý počas letných mesiacov obťažuje aj obyvateľov Karlovej Vsi.

Schválený dokument má názov Zásady podpory ochrany hniezdnej populácie dážďovníka obyčajného a netopierov pri zatepľovaní a iných stavebných úpravách budov v mestskej časti. Vlastník či správca budovy, ktorá sa má zatepľovať, môže dostať od samosprávy dotáciu na nákup búdok pre vtáky až do výšky 50 percent ich ceny.

V prípade, že o nákup búdok prejaví vlastník či správca budovy záujem sám, bez ohľadu na to, či sa bude na budove vykonávať stavebná úprava, dotácia môže pokryť až 100 percent nákladov na nákup búdok.

Šíbl upozorňuje, že toto opatrenie má za cieľ zabrániť úhynu vtáčej populácie, ku ktorému dochádza pri stavebných úpravách budov. Pripomína, že v posledných rokoch došlo v Európe i v rámci Slovenska práve v dôsledku stavebných úprav budov k prudkému úbytku populácie dážďovníkov.

Karlova Ves je druhou samosprávou na Slovensku, ktorá prijala takéto zásady ochrany, prvou bola samospráva mesta Púchov.