Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Krajská rada Smeru-SD vyzýva starostu Ružinova, aby sa vzdal funkcie

Na snímke starosta bratislavskej mestskej časti Ružinov Dušan Pekár. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ružinovskí poslanci sa na minulotýždňovom rokovaní rozhodli znížiť starostovi plat až na možné minimum.

Bratislava 4. mája (TASR) – Bratislavská Krajská rada Smeru-SD vyzýva starostu Ružinova Dušana Pekára (KDH), aby sa vzdal svojej funkcie a vyvodil tak politickú zodpovednosť za svoje zlyhania pri riadení tejto bratislavskej mestskej časti. Rada tak reaguje na finančnú kontrolu v Ružinovskom športovom klube (RŠK), ktorá preukázala v tejto príspevkovej organizácii mestskej časti vážne nedostatky a chýbajúce státisíce eur.

"V takejto situácii považujeme ďalšie zotrvávanie Dušana Pekára na poste starostu mestskej časti Ružinov za pľuvanec do tváre a výsmech všetkým slušným občanom tejto mestskej časti," informovala TASR Zuzana Demovičová z krajskej kancelárie strany Smer-SD. Tvrdí, že starosta ako člen Kresťanskodemokratického hnutia mal sám vyhodnotiť, že jeho ďalšie pôsobenie na tomto poste je z morálneho a etického hľadiska neprijateľné.

Hovorkyňa Ružinova Miroslava Štrosová pre TASR uviedla, že mestská časť začala konať v prípade podozrenia zo sprenevery v RŠK vo chvíli, keď sa o ňom dozvedela. Vo februári tohto roka podal starosta Pekár na prokuratúre dve trestné oznámenia na neznámeho páchateľa z dôvodu podozrenia zo spáchania trestných činov sprenevery, porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie, neodvedenia i nezaplatenia dane a poistného.

"V trestnom oznámení starosta uviedol dátumy a konkrétne sumy, ktoré vtedajšia poverená riaditeľka RŠK vyberala z bankového účtu. Ešte pred podaním trestného oznámenia bola poverená riaditeľka listom vyzvaná, aby uviedla, kde sa finančné prostriedky nachádzajú a na aký účel boli použité," priblížila Štrosová.



Kontrolou v RŠK sa zistilo, že účtovníctvo v klube nebolo vedené podľa zákona správne a preukázateľne a je podozrenie, že došlo k porušeniu povinnosti štatutárneho zástupcu pri správe cudzieho majetku. Okrem iného sa ukázalo, že vymenovanie dočasnej poverenej riaditeľky RŠK v roku 2011 starostom Pekárom nebolo v súlade so zákonom o obecnom zriadení a je právne neúčinné. Riaditeľka podľa kontroly zrealizovala z RŠK výber peňazí vo výške 341.200 eur, no účtovne nebol podložený. Klub mal aj ku koncu minulého roka nezaplatené odvody vo výške viac ako 227.000 eur.

Ružinovskí poslanci sa pre tieto zistenia rozhodli na svojom minulotýždňovom rokovaní znížiť starostovi plat až na možné minimum. Dušan Pekár tak prišiel o plat vo výške 3680 eur a s účinnosťou od 28. apríla bude dostávať minimálny mesačný plat vo výške 2629 eur. Poslanec Vladimír Sloboda (SaS) navrhoval aj vyhlásenie miestneho referenda o odvolaní starostu. Zastupiteľstvo však jeho návrh neschválilo.   Činnosť RŠK je zameraná najmä na správu zverených športovo-rekreačných areálov a organizovanie športových a spoločenských podujatí. Taktiež na spoluprácu s ružinovskými materskými a základnými školami a rozvoj rekreačného a výkonnostného športu.