Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Bratislava

J. HRČKA: Stanovy BVS sa musia zmeniť, no musí ich zmeniť hlavné mesto

Foto: TABLET.TV

Témou diskusie s poslancami bratislavského MsZ je aj zmena stanov BVS.

Bratislava 12. júna (TABLET.TV) – Aby sa predišlo pokusom dostať do Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) súkromný kapitál, je potrebné, aby hlavné mesto ako majoritný akcionár BVS zmenil stanovy spoločnosti. V relácii TABLET.TV Mesiac v Bratislave to uviedol poslanec bratislavského MsZ Ján Hrčka (Bratislavský klub).

Hrčka je presvedčený, že hlavné mesto musí iniciovať zmenu stanov BVS tak, aby prevod akcií bolo možné odsúhlasiť na valnom zhromaždení len dvojtretinovou väčšinou všetkých vlastníkov, nie prítomných vlastníkov, tak ako je tomu v súčasnosti.

„Zároveň musia stanovy obsahovať podmienku, že zástupca mesta môže hlasovať iba o veciach, ktoré boli predložené a odsúhlasené mestským zastupiteľstvom,“ dodal Hrčka.

Branislav Kaliský (Otvorený klub) upozornil, že pri návrhu mesta Skalica o zmenu stanov BVS ide aj o zmenu v kompetenciách. Podľa návrhu by prevod akcií neodsúhlasovala dozorná rada, v ktorej majú väčšinu poslanci bratislavského MsZ, ale predstavenstvo.

„Vzhľadom k tomu, ako prebiehali výberové konania manažmentov do mestských firiem, nemáme v predstavenstvo veľkú dôveru a urobíme všetko preto, aby takúto kompetenciu nedostalo,“ povedal Kaliský.

Okrem témy návrhy zmeny stanov BVS diskutovali poslanci aj o tom, či ďalšia mestská firma – Metro Bratislava, má alebo nemá perspektívu.