Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Most Apollo oslávi začiatkom septembra desiate výročie otvorenia

Bratislavský Most Apollo, ktorý cez rieku Dunaj spája mestské časti Petržalka a Ružinov, oslávi 4. septembra desiate výročie slávnostného otvorenia. Touto modernou dominantou hlavného mesta v súčasnosti prejde denne zhruba 47.000 vozidiel. Na snímke pohľad na Most Apollo počas novinárskej obhliadky mosta v Bratislave 21. augusta 2015. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Touto modernou dominantou hlavného mesta v súčasnosti prejde denne zhruba 47.000 vozidiel.

Bratislava 21. augusta (TASR) – Bratislavský Most Apollo, ktorý cez rieku Dunaj spája mestské časti Petržalka a Ružinov, oslávi 4. septembra desiate výročie slávnostného otvorenia. Touto modernou dominantou hlavného mesta v súčasnosti prejde denne zhruba 47.000 vozidiel. "V rannej dopravnej špičke je to zhruba 3000 vozidiel za jednu hodinu v jednom smere," priblížila pre TASR Monika Voleková z oddelenia marketingu a komunikácie bratislavského magistrátu.

Podľa hlavnej dopravnej inžinierky Bratislavy Tatiany Kratochvílovej bol Most Apollo navrhnutý ako tzv. mestský most s cieľom posilniť kapacitu cestných prepojení ponad Dunaj. Vďaka nemu bolo možné vyhradiť vtedajší Starý most iba pre mestskú hromadnú a nemotorovú dopravu. "Je veľmi dôležité, že napríklad odľahčil o časť automobilovej dopravy aj Most SNP a historické centrum. Rovnako ako aj Prístavný most a veľkú časť vnútromestskej dopravy," podotkla Kratochvílová. Most Apollo skvalitnil spojenie Petržalky s Ružinovom, bratislavským Starým i Novým Mestom a trasovanie MHD. Most v prípade dopravnej nehody na Prístavnom moste predstavuje plnohodnotnú obchádzku.



Bratislavská samospráva minulý mesiac ukončila na moste práce, ktoré spočívali v čistení odvodňovacích žľabov či výmene svetelných zdrojov v rámci plánovanej výmeny verejného osvetlenia lávok pre chodcov a cyklistov. Na moste sú momentálne poškodené výťahy. Podľa magistrátu ich čaká oprava.

Bratislavský Most Apollo, ktorý cez rieku Dunaj spája mestské časti Petržalka a Ružinov, oslávi 4. septembra desiate výročie slávnostného otvorenia. Touto modernou dominantou hlavného mesta v súčasnosti prejde denne zhruba 47.000 vozidiel. Na snímke pohľad na chodby v konštrukcii Mosta Apollo počas novinárskej obhliadky mosta v Bratislave 21. augusta 2015.
Foto: TASR/Štefan Puškáš


Príprava stavby mosta sa začala v roku 1998. Most Apollo získal cenu európskej Asociácie oceľových konštrukcií v roku 2005 a cenu Americkej spoločnosti pre technické inžinierstvo OPAL Awards v roku 2006. Do pamäti domácej a zahraničnej verejnosti sa tento most zapísal veľkou technickou udalosťou - otáčaním konštrukcie mosta a podpornej konštrukcie s hmotnosťou približne 8000 ton.