Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Na bratislavskom letisku otvorili výstavu Pestré Bulharsko

Výstava bulharských umelcov. Foto: TABLET.TV/Printscreen

Výstavu bulharských umelcov s názvom Colorful Bulgaria organizuje veľvyslanectvo Bulharskej republiky na Slovensku pri príležitosti svojho predsedníctva v Rade Európskej únie.

Bratislava 14. februára (TASR) - Letisko M. R. Štefánika v Bratislave skrášľuje od stredy Pestré Bulharsko. Výstavu bulharských umelcov s názvom Colorful Bulgaria organizuje veľvyslanectvo Bulharskej republiky na Slovensku pri príležitosti svojho predsedníctva v Rade Európskej únie.

Na prízemí verejnej časti odletovej haly letiska vystavuje svoje diela najmä Ladislav Cvetkov. Medzi štyridsiatkou fotografií sú i snímky iných autorov zachytávajúce typické bulharské farby miest, akými sú Sofia, Veliko Tarnovo, Plovdiv či Ruse. Fotografie zobrazujú krásy bulharských hôr a mora, folklórne tradície, keramiku a umenie, súčasnú, ale i minulú tvár Bulharska.

Výstavu otvorili v Termináli všeobecného letectva, ktorý je určený pre súkromných klientov a štátne delegácie. V tejto časti prezentuje svoje diela výtvarník Petar Marinov. Ide približne o dvadsiatku obrazov zhotovených prevažne technikou olejomaľby. "Táto výstava je jedna z aktivít, ktoré venujeme bulharskému predsedníctvu v Rade EÚ, dáva nám možnosť predstaviť Bulharsko nielen z politickej, ale aj kultúrnej stránky, pretože je to krajina so starodávnou tradíciou," uviedla na slávnostnom otvorení pre TASR Yordanka Chobanova, veľvyslankyňa Bulharskej republiky na Slovensku.



Bulharsko je jednou z najobľúbenejších dovolenkových destinácií Slovákov. Podľa veľvyslankyne každý rok túto krajinu navštívi približne 75.000 Slovákov a počet slovenských turistov sa ešte zväčšuje. Z bratislavského letiska sa môžu dostať do svojej obľúbenej destinácie priamym linkami. "Do hlavného mesta Sofie spoločnosťou Wizz Air a od konca marca otvára novú priamu linku do Burgasu spoločnosť Ryanair," informovala Veronika Ševčíková, hovorkyňa letiska, v ktorého priestoroch sú inštalované aj diela zobrazujúce starobylé bulharskémestá Boženci a Etera.

Výstava potrvá do 31. marca.