Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Bratislava

Na matrike v Petržalke zapísali za sedem mesiacov 1824 detí

Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Súčasťou matričnej agendy sú aj zápisy o narodení, uzavretí manželstva alebo úmrtí občanov SR s pobytom v Petržalke do osobitnej matriky ministerstva vnútra.

Bratislava 23. augusta (TASR) – Za sedem mesiacov tohto roka bolo do rodnej matriky v bratislavskej mestskej časti Petržalka zapísaných 1824 detí, 384 úmrtí a 149 sobášov. Za minulý rok matrika zapísala 3051 narodení, 299 sobášov a 625 úmrtí.

"Matriku najčastejšie spájame s vystavením rodných, sobášnych a úmrtných listov. Dnes však ponúka aj iné služby, napríklad osvedčovanie listín a podpisov na listinách," informovala TASR Michaela Platznerová z oddelenia komunikácie s verejnosťou Miestneho úradu v Petržalke.

Mestská časť vychádza obyvateľom v ústrety aj tým, že v prípadoch, ak je občan imobilný či nevládny, osvedčuje podpisy priamo v domácnostiach, sociálnych zariadeniach či v nemocnici počas hospitalizácie. V pôsobnosti obce sa vystavujú alebo potvrdzujú aj tzv. potvrdenia o žití pre občanov SR s pobytom v Petržalke, ktorí sú poberateľmi dôchodkov z cudziny.

Súčasťou matričnej agendy sú aj zápisy o narodení, uzavretí manželstva alebo úmrtí občanov SR s pobytom v Petržalke do osobitnej matriky ministerstva vnútra.

Petržalská matrika sídli v budove Technopolu na Kultíkovej ulici. Svoje služby poskytuje v pondelok, stredu a piatok, od 8.00 do 12.00 h.

"V pondelok sú jej dvere pre verejnosť otvorené aj popoludní, a to od 13.00 do 17.00 h a v prípade stredy je popoludňajšia prevádzka v čase od 13.00 do 16.30 h," dodala Platznerová.