Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Bratislava

Na ostrove Sihoť sa bude ťažiť aj v budúcnosti

Chránená oblasť ostrov Sihoť, archívne foto. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Rezort pôdohospodárstva zároveň uviedol, že Lesy SR ukončili prvé zalesnenie ostrova Sihoť na plochách, kde v minulosti prebiehala ťažba dreva.

Bratislava 12. júla (TASR) - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v spolupráci s Lesmi SR budú v budúcnosti na bratislavskom ostrove Sihoť vykonávať lesopestebné a ťažbové práce. Ako tvrdia, bude to prírode blízkym spôsobom, zaručujúcim ochranu vodárenského zdroja proti kontaminácii. "Obnovná ťažba sa bude vykonávať na menších plochách. Čas realizácie bude vopred odsúhlasovaný s Bratislavskou vodárenskou spoločnosťou (BVS) ako správcom vodného zdroja a realizovaný v súlade s podmienkami uvedenými v platnom rozhodnutí o vyhlásení pásiem vodárenského zdroja ostrova Sihoť," priblížil Michal Feik z odboru komunikácie a marketingu MPRV SR.

Realizácia obnovných postupov bude podľa ministerstva plne v súlade s platným programom starostlivosti o les (PSL). V súčasnosti stále prebieha na území ostrova Sihoť jeho príprava. Konanie vo veci schválenia PSL pre lesný celok Lesy SR Bratislava je v súčasnosti prerušené z dôvodu predbežnej otázky vo veci určenia účastníctva v predmetnom konaní. "Okresný úrad Bratislava totiž vylúčil z tohto konania subjekty, ktoré nepovažoval za účastníkov konania ani za zúčastnené osoby," vysvetlil Feik. Proti tomuto rozhodnutiu sa niektoré subjekty odvolali a nakoľko Okresný úrad Bratislava ich odvolaniam nevyhovel, postúpil ich ministerstvu ako nadriadenému správnemu orgánu, oprávnenému v danej veci rozhodnúť. Konanie vo veci schválenia PSL tak bude pokračovať po vydaní rozhodnutia ministerstvom a po nadobudnutí jeho právoplatnosti.

Rezort pôdohospodárstva zároveň uviedol, že Lesy SR ukončili prvé zalesnenie ostrova Sihoť na plochách, kde v minulosti prebiehala ťažba dreva. "Ochrana vodného zdroja na bratislavskom ostrove Sihoť je prvoradá," uviedla ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná s tým, že tomuto účelu podriaďujú všetky aktivity na ostrove.

Ministerka v apríli požiadala štátny podnik Lesy SR o okamžité zastavenie výrubu. Odvtedy na ostrove prebehlo prvé zalesňovanie. Ide o umelú obnovu lesa po vykonanej holorubnej ťažbe. "Napriek tomu, že povinnosť vykonať obnovu lesa od vzniku holiny je do dvoch rokov, Lesy SR konali bezodkladne a takmer celá plocha je už zalesnená," skonštatovala Matečná. Na ostrove sa zrealizovala takisto ochrana proti burine strhávaním popínavých rastlín a výrub nežiaducich drevín v poraste s opakovaným zalesňovaním. Ministerstvo a Lesy SR upozorňujú, že v najbližšom období sa uskutoční odvoz zvyšku dreva z ostrova Sihoť, ktoré vzniklo po kalamitnej ťažbe v minulosti. Na ostrove sa v súčasnosti nachádza približne 22 metrov kubických drevnej hmoty, ktorá je nadrozmerná. "Pokiaľ uvidia ľudia autá odvážať drevo, nejde o žiadnu novú ťažbu, ale nevyhnutný odvoz dreva z dôvodu možných záplav a kontaminácie vodného zdroja," tvrdí ministerka.

Zhromaždenie občanov a mimovládnych organizácií proti výrubom na Sihoti, v Bratislave a na celom Slovensku pri príležitosti Dňa Zeme. Na snímke vytváranie živej reťaze okolo ostrova Sihoť v Bratislave 22. apríla 2016.
Foto: TASR/Michal Svítok


Ťažobnú činnosť na ostrove Sihoť pozastavila Matečná v apríli po medializácii informácií, že Lesy SR by tu podľa navrhovaných plánov chceli vyrúbať v období rokov 2016-2025 zhruba 50 percent stromov a vysadiť nové. Pokyn na okamžité pozastavenie činnosti dala ministerka do doby, kým rezort spolu s hlavným mestom a BVS nenájdu spoločné riešenie. Rezort spolu s Lesmi SR ponúkol hlavnému mestu zámenu bratislavského ostrova Sihoť za iné lesné pozemky. Proti plánovanému výrubu na ostrove sa na jar uskutočnila živá reťaz. Nesúhlas vyjadrili aj niektoré ochranárske združenia.