Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Na UK v Bratislave vystúpi uznávaný britský vedec Roger Penrose

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jakub Kotian

Prednáška bude v Aule UK na Šafárikovom námestí o 18.00 h.

Bratislava 11. februára (TASR) – Na Univerzite Komenského (UK) v Bratislave vystúpi v piatok 15. februára britský teoretický fyzik, matematik a filozof Roger Penrose z Oxfordskej univerzity, ktorý je považovaný za jednu z najvýznamnejších osobností súčasnej vedy. TASR o tom informoval Juraj Tekel z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky (FMFI) UK v Bratislave.

Penrose príde na Slovensko pri príležitosti konferencie Kvantový časopriestor ‘19, ktorá sa koná na pôde FMFI UK od pondelka do štvrtka 14. februára. "Počas podujatia vystúpia aj ďalší teoretickí fyzici ako Sergio Ferrara, Petr Hořava alebo Kellog Stelle," uviedol Tekel. Konferencia je organizovaná v rámci medzinárodného programu Kvantová štruktúra časopriestoru, do ktorého sú zapojení aj slovenskí vedci z Katedry teoretickej fyziky FMFI UK.

Podujatie vyvrcholí v piatok 15. februára podvečer verejnou prednáškou Penrosa, ktorý je známy nielen ako vedec, ale aj ako popularizátor vedy. V Bratislave bude rozprávať na tému Vidíme Hawkingove body v žiarení kozmického pozadia? Divákom priblíži nedávny objav podporujúci teóriu opakujúcej sa histórie vesmíru, na ktorej vývoji sa významnou mierou podieľa.

Prednáška bude v Aule UK na Šafárikovom námestí o 18.00 h. "Pre našu fakultu, celú UK i Slovensko je cťou, že k nám zavíta jedna z najvýznamnejších súčasných osobností svetovej vedy a poznania, akou je profesor Penrose," uviedol dekan FMFI UK Daniel Ševčovič.