Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Nemý sci-fi film Krásavica z Marsu premietnu so živým sprievodom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Protazanov sci-fi film Krásavica z Marsu bol nakrútený rok po vydaní jeho románovej predlohy Aelita od Alexeja Nikolajeviča Tolstého.

Bratislava 18. júna (TASR) - Atmosférický zážitok sprostredkuje divákom v stredu 20. júna jedna z kinosál bratislavského Kina Lumiére. Na projekcii pod názvom Art of Silent Film si budú môcť pozrieť sovietsky nemý sci-fi film Jakova Protazanova Krásavica z Marsu (1924) so živým hudobným sprievodom zoskupenia plankTune. Netradičný večer so začiatkom o 20.00 h lektorsky uvedie kurátor Filmotéky Richard Šteinhübel z oddelenia filmového archívu Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

"Uvádzanie nemých filmov so živým hudobným sprievodom je vo svete veľmi obľúbeným a exkluzívnym formátom," hovorí kurátor k projekcii nemého filmu z 35 mm materiálu a s hudbou, ktorá bola skomponovaná pri príležitosti projekcie vo Filmotéke. Hudbu špeciálne na tento večer zložilo a zahrá zoskupenie plankTune, ktoré sa venuje elektroakustickej hudbe, improvizácii a prepojeniu hudby s vizuálnym či literárnym umením.

Protazanov sci-fi film Krásavica z Marsu bol nakrútený rok po vydaní jeho románovej predlohy Aelita od Alexeja Nikolajeviča Tolstého. Keď na zemi zachytia záhadný rádiový signál z Marsu, dvaja sovietski inžinieri sa ho snažia rozlúštiť a zostrojiť raketu, ktorou by sa vydali k jeho zdroju. Špeciálnym teleskopom ich pozoruje Aelita, dcéra krutého vládcu Marsu, no na vzdialenej planéte nájdu aj celú novú civilizáciu vyčkávajúcu na svoj triedny boj. Formálne avantgardný film, označovaný ako prvé sovietske sci-fi, sa premietne v originálnej verzii s titulkami v azbuke. Lektorský úvod divákom objasní kontext diela, dobové súvislosti i dejovú líniu. "Zasväcujúci úvod má návštevníkom umožniť plne sa oddať atmosférickému zážitku zo spojenia projekcie nemého filmu z 35 mm filmového materiálu a experimentálnej hudby," vysvetľuje Šteinhübel.

Zoskupenie plankTune, ktoré bude film hudobne sprevádzať, tvoria skladateľka a klaviristka Martina Kachlová a hobojistka Paulína Rónaiová. "Hudba je čiastočne pripravená vopred, máme zvukové plochy, témy a základnú formu, štruktúru, zvyšok už bude improvizácia, čo je pre nemé filmy zaužívaný a pre nás príjemný spôsob," približujú hudobnú prípravu umelkyne. Ich víziou je zachytiť atmosféru sci-fi filmu z roku 1924, kedy ešte veci fungovali a boli chápané mechanicky, nie elektronicky, a tomu prispôsobili zvukový materiál, s ktorým budú pracovať: "Také retro sci-fi. Snažíme sa prepojiť klasické prvky hudby ako rytmus a melódia s experimentálnymi, podobne, ako je tento film postavený na klasických príbehoch filmových postáv, no má nekonvenčné vizuálne a formálne prevedenie."

Júnová projekcia so živým hudobným sprievodom je originálnym ukončením aktuálnej sezóny Filmotéky Kina Lumiére, ktorá bude mať počas letných mesiacov júl - august prázdniny. "Premieta sa do 30. júna, a potom svojím programom divákov privíta znova v septembri," TASR informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka SFÚ.