Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Bratislava

PRIMÁTOR BRATISLAVY: Mestské oslavy oslobodenia budú bez Lavrova

Ivo Nesrovnal v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

Podľa Iva Nesrovnala pristupuje Bratislava rovnako k hrobom vojakov Sovietskej armády všetkých národností. Na oslavách bude prihliadať aj na to, že partnerským mestom Bratislavy je Kyjev.

Bratislava 2. apríla (Teraz.sk) – Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý bude 4. apríla na pozvanie rezortného kolegu Miroslava Lajčáka na oficiálnej návšteve Slovenska, sa zúčastní na štátnych oslavách 70. výročia oslobodenia na Slavíne. Na pietnej spomienke, ktorú organizuje pri príležitosti 70. výročia oslobodenia Bratislavy 4. apríla 1945 mesto, sa nezúčastní.

„Podľa mojich informácií sa pán Lavrov na bratislavských oslavách nezúčastní, pretože sa zúčastní podujatia na Slavíne,“ povedal v diskusnej relácii TABLET.TV bratislavský primátor Ivo Nesrovnal.

„Pozvali sme ruského veľvyslanca, ale odmietol prísť, pretože sa bude zrejme pohybovať v sprievode pána Lavrova,“ dodal Nesrovnal s tým, že ruská ambasáda bude prítomná aj mestskej pietnej spomienke, ale na nižšej úrovni.

Mesto Bratislava si výročie oslobodenia pripomenie tradične na námestí Eugena Suchoňa. Konflikt na Ukrajine by podľa Nesrovnala na priebeh podujatia nemal mať vplyv.

„V Bratislave bojovali vojaci Červenej armády mnohých národností, či Ukrajinci, Rusi, Kazaši, Kirgizi a ďalší. Sú to vojaci, ktorí padli na našom území a o ich hroby sa budeme starať ako o naše. Zároveň platí, že Kyjev je partnerským mestom Bratislavy a na to by sme tiež nemali zabudnúť,“ zdôraznil Nesrovnal.



Primátor sa v diskusii TABLET.TV vyjadril aj k prvým 100 dňov vo funkcii a aktuálnym rokovaniam o rozpočte Bratislavy. Mestskí poslanci sa na poslednom rokovaní rozhodli o primátorovom návrhu rozpočtu nerokovať a mesto je v rozpočtovom provizóriu. Nesrovnal však upozornil, že Mestská rada následne jednomyseľne odporučila poslancom rozpočtom sa zaoberať, k čomu by mohlo prísť už v najbližšom čase.

„Môj predchodca zanechal mesto s dlhom 200 miliónov eur,“ povedal Nesrovnal s tým, že časť úverov majú mestské podniky ale aj tie bude v konečnom dôsledku platiť mesto. „Pán Ftáčnik pripravil návrh rozpočtu s mínusom 22 miliónov eur, ktorý je likvidačný. A na rok 2016 dokonca naplánoval schodok 71 miliónov eur. My sme poslancom ponúkli návrh rozpočtu, ktorý je vyrovnaný. Je to prechodný rozpočet, polotovar,“ vysvetlil súčasný primátor. Dodal, že sa bude snažiť akceptovať do návrhu rozpočtu pripomienky poslancov v čo najvyššej miere, cieľom však stále ostáva konsolidácia informácií.

„Všetky mestské organizácie dostali o niečo menej peňazí. Robíme poriadok v zmluvách, aby sme mali viac výkonov za menej peňazí,“ povedal Nesrovnal s tým, že mesto bude čerpať úver na investičné činnosti z Európskej rozvojovej banky a prebehne aj kontrola efektivity využívania finančných zdrojov v mestských podnikoch.

Nesrovnal komentoval aj zmenu svojho názoru na vypovedanie zmluvy s investorom rekonštrukcie bratislavskej Hlavnej stanice. Pred voľbami presadzoval vypovedanie zmluvy, dnes, jeden a pol roka pred zmluvným termínom ukončenia stavby ju chce nechať dobehnúť do konca. „Pre Bratislavu je výhodnejšie nechať investorovi priestor, nech to dokončí. Ak ho nedokončí, pozemky sa vracajú mestu a my vyhlásime novú medzinárodnú súťaž,“ povedal Nesrovnal s tým, že toto riešenie považuje v dnešnej situácii za výhodnejšie ako súdne spory.

Na Hlavnej stanici urobí mesto v spolupráci s železnicami v súvislosti s pripravovaným budúcoročným slovenským predsedníctvom v Európskej únii preventívne „dočasné estetické opatrenia“, pribudnú nové lavičky, vyfrézujú sa asfalty, viac sa bude angažovať mestská polícia.

Primátor sa podľa vlastných slov snaží pridať aj pri rekonštrukcii bratislavského Starého mosta. „Robím všetko pre to, aby most tento rok stál a Bratislava neprišla o žiadne peniaze,“ uzavrel Nesrovnal.