Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Nová aplikácia na webe Nového Mesta zjednoduší prístup k informáciám

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Aplikácia prepája jednotlivé zmluvy, objednávky a faktúry.

Bratislava 4. augusta (TASR) – Bratislavská mestská časť Nové Mesto spustila novú internetovú aplikáciu na zverejňovanie zmlúv, objednávok a faktúr. Návštevníkom webovej stránky mestskej časti (MČ) zjednoduší prístup ku hľadaným informáciám.

Aplikácia prepája jednotlivé zmluvy, objednávky a faktúry. "Pri otvorení stránky s detailom faktúry je tam možné vidieť a stiahnuť priamo aj objednávku, prípadne zmluvu, ktorá k nej patrí," vysvetlil jeden z princípov väčšieho komfortu pre používateľov starosta Nového Mesta Rudolf Kusý. Po kliknutí na konkrétnu zmluvu je možné vidieť aj dodatky, ktoré k nej boli podpísané. "Zmluvy sú po novom zverejňované tak, aby bolo možné vyhľadávať text v jednotlivých dokumentoch a bolo možné ho kopírovať," dodal Kusý.

Všetky dokumenty sa dajú tiež triediť a vyhľadávať podľa dátumu či podľa celkovej sumy. Vyhľadávanie je možné aj podľa predmetu. Z aplikácie sa dajú exportovať informácie do formátu XML, prípadne CVS.

Nová aplikácia sa nachádza na adrese http://zverejnovanie.banm.sk. MČ pri jej tvorbe vychádzala aj z pripomienok a odporúčaní organizácie Transparency International Slovensko (TIS).

Práve v hodnotení TIS a rebríčku Otvorená samospráva 2014, hodnotiaceho 100 najväčších samospráv na Slovensku, sa MČ Nové Mesto umiestnila ako druhá v porovnaní bratislavských mestských častí a pätnásta v celoslovenskom rebríčku.

Úrad mestskej časti už v predchádzajúcom období prijal balík úloh "80 krokov pre transparentné Nové Mesto". Opatrenia vychádzali z výsledkov auditu transparentnosti, ktorý pre Nové Mesto vypracovala audítorská spoločnosť Ernst & Young.