Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Bratislava

Na svete je nová spoločenská hra pre tých, ktorí majú radi Bratislavu

Bratislava, ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Na trase dvoch herných plánov zvlášť pre malých a veľkých hráčov čakajú rôzne otázky o Bratislave.

Bratislava 3. decembra (TASR) - Na svete je spoločenská hra pre zvedavé deti a dospelých, ktorí majú radi Bratislavu. Vedomostno-zábavnú novinku s názvom Poznáš Bratislavu? prezentovali v stredu (2. 12.) v kníhkupectve Panta Rhei na Poštovej ulici, kde sa jeho podvečerní návštevníci výnimočne viac hrali ako listovali v knihách, alebo čítali. Autormi hry, ktorá je vlastne prechádzkou po Bratislave, jej uliciach, námestiach a okolitých vŕškoch, sú Juraj Kucharík, Daniel Kollár a Daniela Kollárová. Pracovali na nej viac ako pol roka.

Na trase dvoch herných plánov zvlášť pre malých (7 - 12 rokov) a veľkých hráčov čakajú rôzne otázky o Bratislave v šiestich okruhoch - príroda, história, umenia a kultúra, osobnosti, zaujímavosti, fotohádanky. Práve tento okruh s historickými fotografiami, detailmi budov a pohľadmi do ulíc zrejme najviac potrápi súťažiacich. Víťazom sa stáva hráč, ktorý najrýchlejšie prejde po trase. Poradiť si musí napríklad aj s otázkami - ktorá ulica je v Bratislave najdlhšia, koľko metrov meria tunel pod Hradom, kde bol prvý bratislavský bankomat. Celkovo čaká na staršie deti a dospelých 480 otázok. Detský modul hry obsahuje približne 160 otázok. V oboch verziách nechýbajú prekvapenia v podobe bonusov a žolíka. "Nie je to hra na jeden večer," upozorňuje autor hry, študent histórie Juraj Kucharík.

Novinku Poznáš Bratislavu? prináša na trh vydavateľstvo Dajama, nadväzuje ňou na svoju prvú spoločenskú hru Poznáš Slovensko?, ktorá vyšla v roku 2013. Nová hra opäť ponúka ponaučenie i zábavu - "radosť z toho, keď vieme, a zamyslenie nad tým, koľko toho ešte nevieme". "Nielen deti, ale aj dospelí si lepšie pamätajú veci, keď sa pri tom zabávajú alebo hrajú. Spoločenské hry sú stále u nás nedocenené, najmä náučno-vedomostné," povedal pre TASR Daniel Kollár, riaditeľ vydavateľstva Dajama, ktoré má v pláne prinášať ďalšie spoločenské hry. Už budúci rok by sa ich milovníci mohli dočkať titulu Poznáš Tatry? "A mojím snom je pripraviť, podobne ako to je v Českej republike, hry o všetkých krajoch Slovenska. Dúfam, že sa tento projekt podarí a dokonca sa tak chytí, že by to mohlo byť takou ľahkou aj učebnou pomôckou na všetky školy, aby sa na hodinách vlastivedy, napríklad, deti hrali."