Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

Onkologický ústav sv. Alžbety ocenili Amazonky za kvalitnú mamografiu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Andrej Galica

Mamografia je jediná diagnostická metóda, ktorá dokáže odhaliť rakovinu prsníka v ranom štádiu, kedy je veľká šanca ju úspešne vyliečiť.

Bratislava 20. júna (TASR) – Onkologický ústav sv. Alžbety (OÚSA) v Bratislave získal ocenenie za kvalitné a moderné mamografické v rámci projektu #Jasomužbola. Jeho cieľom je šíriť osvetu o dôležitosti včasného záchytu ochorenia rakoviny prsníka a búrať mýty o mamografii, čím nabáda k účasti na preventívnych prehliadkach. Projekt organizuje OZ Amazonky a Ružová stužka a podnetom bola nedostatočná miera prevencie rakoviny prsníka.

"Sošky Amazoniek pre projekt vytvorila umelkyňa Hromula. Osudy a príbehy členiek občianskeho združenia ju zasiahli tak, že na ich základe vytvorila toto umelecké dielo. Amazonke chýba jeden prsník ako symbol ženskosti, o ktorý pacientky s karcinómom často prichádzajú, a jej odev je vytvorený z obväzov. Hoci zvonku pôsobí krehko, vo vnútri sochy je kameň – symbol odvahy a nezlomnosti, s akou ženy s chorobou bojujú," vysvetlila Eva Bacigalová, predsedníčka OZ Amazonky.

Mamografia je jediná diagnostická metóda, ktorá dokáže odhaliť rakovinu prsníka v ranom štádiu, kedy je veľká šanca ju úspešne vyliečiť. Mnohé ženy sa však pre strach z nej vyhýbajú návšteve lekára. Podľa odborníkov až tristo slovenských žien ročne zomrie pre zanedbanú prevenciu a pravidelné prehliadky. "Medzi najčastejšie mýty o mamografii patria tvrdenia, že je zbytočná či dokonca nebezpečná. Tieto mýty nie sú potvrdené žiadnou relevantnou štúdiou, naopak, mamografické vyšetrenie je spoľahlivá metóda, ktorá dokáže odhaliť aj veľmi diskrétne zmeny prsníka a žene nijako neublíži," povedala Viera Lehotská, predsedníčka Slovenskej rádiologickej spoločnosti a prednostka rádiologickej kliniky OÚSA.

"Iba 21 percent Sloveniek pravidelne absolvuje mamografické vyšetrenie. Je nesmierne dôležité, aby ženy nemali z vyšetrenia obavy. Považujeme preto za potrebné upozorniť na dôležitosť prevencie," dodala Lehotská s tým, že neexistuje dôvod vyšetrenie neabsolvovať. Na pôde OÚSA sa minulý rok realizovalo 15.517 mamografických vyšetrení, z toho 10.457 bolo preventívnych. Špecifikom kliniky je aj vákuová mamotómia pod MR navigáciou. Ide o intervenčnú špeciálnu metódu, ktorú neposkytuje žiadne iné pracovisko na Slovensku.