Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Bratislava

V Petržalke prijali ciele na ďalšie roky, chcú stavať i športovú halu

Petržalka, ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Petržalskí poslanci dnes schválili prioritné ciele mestskej časti na roky 2015 až 2018.

Bratislava 5. mája (TASR) – Rozširovať miesta v škôlkach i parkovacie kapacity, zriadiť sociálny taxík, spolu s mestom či súkromníkom vybudovať viacúčelovú športovú halu alebo pomáhať pri tom, aby sa obmedzili či zakázali prevádzky vybraných hazardných hier v Bratislave. Aj to chce presadzovať vedenie bratislavskej Petržalky v tomto volebnom období. Petržalskí poslanci dnes schválili prioritné ciele mestskej časti na roky 2015 až 2018.

Pokračovať v rozširovaní kapacít materských škôl, zrekonštruovať škôlku na Vyšehradskej ulici i vytvoriť triedy v materských školách pre zdravotne oslabené deti. Začať s obnovou školských kuchýň a jedální aj školských telocviční a dvorov či pripraviť systém, ako športoviská pri základných školách sprístupniť verejnosti. Aj takéto ciele si samospráva kladie v oblasti školstva.

Vytvoriť nové detské ihriská, spustiť prevádzku plavárne, podporiť dobudovanie skateboardového bazéna na Námestí republiky či zrekonštruovať prírodnú bežeckú dráhu okolo jazier Malého a Veľkého Draždiaka. Opravovať cesty, rozširovať parkovacie kapacity alebo spustiť parkovaciu politiku. Opravovať pochôdzkové terasy a schodiská, vytvárať bezbariérové križovatky či chodníky, dokončiť rekonštrukciu kaplnky v lesíku pri Dostihovej dráhe i Domu kultúry Zrkadlový háj. Aj na takýchto ďalších prioritách sa dohodli poslanci.

Medzi cieľmi je aj oblasť sociálnych vecí. Mestská časť plánuje v tomto volebnom období napríklad zriadiť sociálny taxík pre seniorov a zdravotne ťažko postihnutých, podporiť vznik denného stacionára či zmodernizovať Klub seniorov na Haanovej ulici.

V oblasti územného rozvoja chce zase samospráva pre vybrané územia zabezpečiť územné plány zón a v stabilizovanom území pripustiť len nadstavby či dostavby. Podľa prijatého dokumentu tam dovolí vybudovať nové objekty len vtedy, ak zvýšia najmä prevádzkovú kvalitu územia, napríklad to budú garážové domy, športové alebo kultúrne objekty či škôlky. Petržalka chce tiež v spolupráci s mestom čo najrýchlejšie v územnom pláne vyradiť ropovod z verejnoprospešných stavieb.

Samospráva plánuje tiež napríklad vypracovať opatrenia na motiváciu obyvateľov, aby si v Petržalke nahlásili trvalý pobyt či vytvoriť a zaviesť nový prvok participatívneho rozpočtu mestskej časti v podobe zapojenia verejnosti do grantového systému.

Predkladané znenie priorít je výsledkom dohody všetkých poslaneckých klubov. Je to otvorený dokument, ktorý sa môže dopĺňať aj v priebehu volebného obdobia.