Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Bratislava

Počet predaných bytov v Bratislave sa medziročne zvýšil o pätinu

Ilustračné foto Foto: TASR

V novembri pribudli na trh aj byty, ktorých jednotková cena prevýšila hranicu 3600 eur bez dane z pridanej hodnoty za štvorcový meter.

Bratislava 7. decembra (TASR) – Dopyt po kúpe bytov v Bratislave neustále silnie a realitné kancelárie očakávajú do konca roka historicky najvyššie predajné čísla. Počet predaných bytov sa podľa Jána Palenčára zo spoločnosti Urban & Partner v tomto období medziročne zvýšil o 20 %.

„Táto situácia je spôsobená výrazným znížením rezidenčnej výstavby v rokoch 2009 a 2010 a zvýšením záujmu obyvateľstva o investičné nákupy nehnuteľností. Zároveň je dopyt podporený bankami, ktoré poskytujú hypotéky s veľmi výhodnými podmienkami,“ zhodnotil pre TASR.

Ako uviedol, v situácii, keď na trhu silno akceleruje dopyt, sa štandardne očakáva výrazné zvyšovanie cien. „Toto sa zatiaľ u nás nedeje, medziročný nárast cien je na úrovni približne 3 %, a to z dôvodu, že developéri umiestňujú na trh také množstvo projektov, ktoré do veľkej miery uspokojujú dopyt,“ konštatoval Palenčár.

Predpokladá, že v roku 2016 bude tento vývoj pokračovať, teda počet predaných bytov sa bude zvyšovať a ceny by mali byť stabilizované. Ako však upozornil, ceny bytov by mohol ovplyvniť prijatý zákon o miestnom poplatku za rozvoj, ktorým môže obec zaviesť poplatok za výstavbu na svojom území, ale aj zvýšenie cien stavebných prác.

Peter Ondrovič z realitnej kancelárie Lexxus pripomenul, že na bratislavský trh aj v novembri pribúdali nové projekty. Všetky nové byty, ktoré si ľudia mohli kúpiť, sú v prebiehajúcich projektoch. „Ide o nehnuteľnosti neskolaudované a záujemcovia musia čakať na ich dokončenie. Staré mesto v tomto mesiaci rozšírilo ponuku o jeden z dlhodobo očakávaných lukratívnych rezidenčných projektov, ktorý spustil predaj bytových jednotiek v rámci svojej prvej etapy,“ opísal.

Ako priblížil, v novembri pribudli na trh aj byty, ktorých jednotková cena prevýšila hranicu 3600 eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH) za štvorcový meter (m2).

Blížiaci sa koniec roka a priaznivý vývoj na trhu s bývaním v kombinácii s dobrými úrokovými sadzbami prinesú podľa Ondroviča v decembri zvýšenie dopytu po nehnuteľnostiach. „Súčasná ponuka nehnuteľností bude rozšírená o ďalšie minimálne dva projekty, respektíve nové etapy v projektoch, ktoré prinesú zaujímavú ponuku do portfólia novostavieb,“ avizoval s tým, že bude možné badať trend postupného rastu cien.