Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Bratislava

Robotickú olympiádu First Global prvýkrát hosťuje Slovensko

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR - Erika Ďurčová

Zameria sa na globálne problémy súvisiace s ekológiou, téma súťaže preto nesie názov Zbavme sa odpadu! Tento motív súvisí aj s pravidlami a bodovaním.

Bratislava 10. apríla (TASR) – Slovensko bude prvýkrát hostiť robotickú olympiádu First Global Slovakia. Tá po vzore zo zahraničia otvára dvere študentom slovenských stredných škôl. Jej prvý reprezentatívny ročník sa uskutoční 27. apríla v Bratislave. Na víťaza čaká postup na októbrové finále v Dubaji.

"V minulosti sme pripravovali slovenských stredoškolákov na prvé dva ročníky medzinárodnej olympiády, no slovenská súťaž dosiaľ neexistovala. Rozhodli sme sa preto, že sa pokúsime zorganizovať celoslovenskú súťaž, ktorou dáme talentovaným študentom možnosť reprezentovať našu krajinu aj vo svete," hovorí spoluorganizátor Adam Kukla.

Podobne ako medzinárodné olympiády bude mať ekologický rozmer aj súťaž na Slovensku. Zameria sa na globálne problémy súvisiace s ekológiou, téma súťaže preto nesie názov Zbavme sa odpadu! Tento motív súvisí aj s pravidlami a bodovaním. Roboty budú musieť zdolať niekoľko prekážok, napríklad simuláciu vodnej plochy, lesov a zároveň zbaviť tieto priestory odpadu v podobe kartónových kociek prostredníctvom svojich robotov.

"Celá súťaž má aj edukačný charakter. Na základe čistenia odpadu si súťažiaci môžu uvedomiť, že nielen čistenie svojej záhradky môže prispieť k ochrane prírody, ale najmä čisteniu vodných plôch a lesa. Chceme, aby cieľ hry bol ukážkou toho, ako sa dajú užitočné veci spojiť s príjemnými," poznamenáva Kukla.