Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Bratislava

V Bratislave prebiehajú skúšobné jazdy električiek s tromi vozňami

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Marko Erd

Skúšobná prevádzka podľa podniku overila, že prevádzka dlhších električiek je v Bratislave možná.

Bratislava 17. júna (TASR) - V bratislavskej MHD jazdí od 13. mája na linke 7 súprava električiek s troma vozňami - takzvaná trojička. Jej skúšobná prevádzka bola podľa Dopravného podniku Bratislava (DPB) doteraz úspešná. Premávať bude ešte do piatka 21. júna, do začiatku výluky v Karlovej Vsi z dôvodu modernizácie električkovej Dúbravsko–karloveskej električkovej radiály. Informuje o tom DPB na svojom webe.

Prvé skúšobné jazdy prebehli v areáli vozovne Krasňany a po nich sa uskutočnila technicko-bezpečnostná skúška, v ktorej súprava vyhovela. Trojička tak mohla vyjsť do ulíc Bratislavy. Jej prvá jazda sa konala v nočných hodinách. Testy boli zamerané na preverenie funkčnosti ovládacích prvkov v premávke, prejazdu vozidla po výhybkách či na preverenie dĺžky nástupíšť a zastávok. "Z testovania vyšlo, že trojička je riadne spôsobilá na jazdu s cestujúcimi. Do tretieho vozňa bol ešte doinštalovaný kamerový systém pre vodiča z dôvodu lepšej prehľadnosti diania v treťom vozidle súpravy," priblížil DPB.

Skúšobná prevádzka podľa podniku overila, že prevádzka dlhších električiek je v Bratislave možná. "Otázka ďalšieho prevádzkovania veľkokapacitných súprav je spojená s potrebou úpravy infraštruktúry, a to najmä predĺženia niektorých nástupíšť, ktoré napríklad v Rači nemajú dostatočnú dĺžku pre takto dlhú súpravu," podotkol DPB. Ako tvrdí, dlhodobejšie nasadenie trojičiek si tiež vyžiada úpravu tarifného a informačného systému i doplnenie kamerového systému do vozidiel.

Rozhodnutie o prevádzke dlhších električkových vlakov je závislé od vedenia liniek po skončení nadchádzajúcich výluk a od požadovanej prepravnej kapacity. DPB tvrdí, že v prípade požiadaviek na vyššiu kapacitu bude najskôr potrebné urobiť niektoré úpravy na tratiach a vozidlách. "Úspešné testovanie trojičky sa tiež odrazí na pripravovanej súťaži na nové električky, kde bude DPB zvažovať možnosť opčného predĺženia vozidiel o ďalšie segmenty s cieľom zvýšenia kapacity," skonštatoval podnik.