Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Bratislava

Očkovanie proti hepatitíte A využilo 15 ľudí bez domova

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V rámci dobrovoľníckej práce ich zaočkovali lekári z Nemocnice akad. L. Dérera Univerzitnej nemocnice Bratislava.

Bratislava 3. mája (TASR) – Očkovanie proti hepatitíde A využilo 15 ľudí bez domova v bratislavskom útulku Resoty. Po očkovaní v bratislavskom Zátiší a Domove sv. Jána z Boha išlo o tretiu takúto akciu, ktorú zorganizovali mimovládne organizácie (MVO). TASR o tom informoval Tomáš Dobrovič z občianskeho združenia (OZ) Proti prúdu.

Od začiatku roka bolo takto zaočkovaných 73 ľudí, pričom vakcíny uhradili MVO zo svojich zdrojov. Ľudí bez domova zaočkovali v rámci dobrovoľníckej práce lekári z Nemocnice akad. L. Dérera Univerzitnej nemocnice Bratislava.

Aj keď právo na zdravotnú starostlivosť garantuje Ústava SR, pre väčšinu ľudí bez domova nie je podľa OZ dostupná a mnohí predčasne zomierajú v dôsledku neliečených chorôb. "Ľudia bez domova pritom podľa neho viac ako bežná populácia trpia vážnymi i chronickými ochoreniami a v priemere sa nedožívajú ani 50 rokov. Vylúčenie zo zdravotnej starostlivosti znamená, že nemajú možnosť včas riešiť chronické ochorenia, zdravotné postihnutia alebo duševné problémy," vysvetlila Nina Beňová z OZ.

MVO v tejto súvislosti vyzývajú zákonodarcov na úpravu podmienky dostupnosti zdravotnej starostlivosti tak, aby bola plne dostupná všetkým občanom bez akýchkoľvek podmienok.