Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Stanislav Beňo zostáva vo funkcii predsedu Predstavenstva BVS

Na archívnej snímke generálny a technický riaditeľ BVS Stanislav Beňo. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Bratislavský primátor sa rozhodol odvolať z funkcie predsedu Predstavenstva Bratislavskej vodárenskej spoločnosti Beňa, lebo podľa neho porušil jeho nariadenie o správe mestských podnikov.

Bratislava 10. apríla (TASR) – Mimoriadne Valné zhromaždenie Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) dnes neodsúhlasilo odvolanie jej predsedu Predstavenstva Stanislava Beňa z funkcie, ktoré navrhoval primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Proti odvolaniu Beňa napokon hlasoval aj právny zástupca mesta Bratislava, ktoré je väčšinovým akcionárom BVS. Po skončení mimoriadneho valného zhromaždenia o tom informoval hovorca spoločnosti Alexander Buzinkay.



BVS by mala podľa neho ďalej fungovať štandardne. "Minimálne do skončenia mandátu tohto vedenia by mala byť po týchto turbulenciách spoločnosť stabilizovaná," konštatoval hovorca. Podľa neho boli menšinoví akcionári BVS celou kauzou zaskočení a vyjadrili voči nej nesúhlas. Taktiež boli prekvapení, že sa na mimoriadnom valnom zhromaždení osobne nezúčastnil bratislavský primátor.

Podľa jedného z minoritných akcionárov, primátora mesta Malacky Juraja Říhu, mal primátor Nesrovnal prísť a odôvodniť svoj návrh. Tvrdí tiež, že BVS nie je príspevkovou rozpočtovou organizáciou mesta Bratislava, ale akciovou spoločnosťou, ktorá má svojho väčšinového, ale aj menšinových akcionárov. "Nie je náležité, aby BVS konala na základe príkazu primátora mesta," uviedol Říha.

Diskusia o problémoch vo vodárenskej spoločnosti má podľa jeho slov prebiehať na valnom zhromaždení, v dozornej rade či predstavenstve. Myslí si, že primátor od svojho návrh nakoniec ustúpil pre právne riziká, nezabezpečenie náhrady kontinuity či podpisovaniu právnych vecí a úkonov k tretím osobám. "BVS sa nemôže ako akciová spoločnosť riadiť výsledkami volieb alebo politikou v Bratislave," podotkol primátor Malaciek. Ak už väčšinový akcionár netrval na svojom pôvodnom stanovisku, mohlo sa podľa Říhu mimoriadne valné zhromaždenie zrušiť. "V prípade, ak má výhrady voči činnosti BVS, je tu dozorná rada, kontrolné orgány či audítor," upozorňuje.

Bratislavský primátor sa rozhodol odvolať z funkcie predsedu Predstavenstva BVS Beňa, lebo podľa neho porušil jeho nariadenie o správe mestských podnikov. Nesrovnal mal totiž vydať pokyn, aby spoločnosti nerobili právne úkony nad rámec bežného obchodného styku, alebo aby o nich informovali mesto. BVS ako jediná podľa jeho slov tento pokyn nesplnila a urobila právne úkony, o ktorých mesto nebolo informované.

Magistrát hlavného mesta odôvodňuje dnešné hlasovanie svojho právneho zástupcu tým, že na štvrtkovom (9.4.) mestskom zastupiteľstve bolo schválené uznesenie, ktoré zaviazalo primátora neodvolať predsedu predstavenstva Stanislava Beňa z funkcie. Podľa hovorkyne Bratislavy Ivany Skokanovej primátor na základe tohto uznesenia odvolanie odložil. "Som presvedčený, že odvolanie má svoj význam a nijako by neohrozilo fungovanie spoločnosti. Mrzí ma, že niektorí poslanci nemajú záujem o to, aby sa veci riešili a zasa tento problém odkladáme," tvrdí Nesrovnal. Vyriešenie otázky riadenia mestských podnikov pokladá za prioritu, a preto predložil mestskej rade Zásady riadenia mestských podnikov. Podľa Skokanovej im vyslovila jednomyseľnú podporu. "Na mestskom zastupiteľstve bol vo štvrtok schválený aj návrh na vykonanie kontroly hospodárenia mestských podnikov," spresnila. Ako dodala, primátor Bratislavy sa na dnešnom mimoriadnom Valnom zhromaždení BVS nemohol zúčastniť, pretože je na dlhodobo plánovanom pracovnom rokovaní primátorov krajských miest v Žiline.