Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Umelecký vlak Tram spájajúci Bratislavu a Viedeň čaká posledná jazda

Na snímke umelecký vlakový vozeň projektu T.R.A.M., ktorý odkazuje k Viedenskej električke, ktorá od roku 1914 spájala Viedeň a Bratislavu. Foto: TASR - Pavol Zachar

Tram sa stal pravdepodobne najväčším kultúrnym podujatím zrealizovaným medzi Viedňou a Bratislavou.

Bratislava 16. januára (TASR) – Umelecký vlak Tram, ktorý spájal hlavné mestá Slovenska a Rakúska, čaká v stredu posledná jazda. Organizátori projektu cestujúcim divákom predstavili spolu 91 medzinárodných umelcov. TASR o tom informoval kurátor projektu Juraj Čarný.

Tram sa stal pravdepodobne najväčším kultúrnym podujatím zrealizovaným medzi Viedňou a Bratislavou. "Umelecký vlak od februára 2018 denne spájal umelecké scény Rakúska a Slovenska. V spolupráci s 26 partnerskými organizáciami sme pre cestujúcich divákov pripravili štyri výstavy, 39 predstavení a predstavili spolu 91 medzinárodných umelcov. Vlak najazdil viac ako 175.000 kilometrov a výstavy videlo viac ako 500.000 divákov," priblížil.

Názov projektu Tram odkazuje k viedenskej električke, ktorá od roku 1914 spájala Viedeň a Bratislavu. Viedenčania cestovali na kávu a do opery do Bratislavy, Bratislavčania do Viedne. Poslaním projektu bolo podľa Čarného podporiť kultúrnu mobilitu, ale aj poskytnúť cestujúcim netradičný umelecký zážitok obohacujúci cestu o prekvapivé stretnutia so súčasným umením.

Pre projekt pripravila sociálna architektka Kateřina Šedá špeciálne podujatie Štyria králi T+R+A+M. Nadviazala na svoj formát - TRAM Buskers Music Festival z roku 2018. Vo vlaku predstaví dve hudobné skupiny - Pajtáš a Urband, ktoré budú prezlečené za štyroch kráľov a cestujúcim budú počas koncertov rozdávať pohostenie.

"Cestujúci budú zároveň vyzvaní napísať svoje novoročné prianie na okná vlaku. Stano Masár bude rozdávať v rámci performance Fogotten News historické noviny z doby komunizmu, Otis Laubert predstaví svoj Lehátkový vozeň," dodal Čarný.

Posledná jazda umeleckého vlaku Tram sa začne v stredu o 15.38 h z bratislavskej hlavnej stanice. Vstup je voľný.