Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Bratislava

Uznesenie o tepelnej energetike bude možno preverovať prokurátor

Pohľad na hlavné mesto SR, Bratislavu. Ilustračné foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Na základe prijatého uznesenia majú starostovia bratislavských mestských častí postupovať jednotne.

Bratislava 29. júla (TASR) - Bratislavský poslanec a predseda Klubu pre Bratislavu Martin Borguľa poslal v utorok (28.7.) primátorovi Bratislavy Ivovi Nesrovnalovi list, v ktorom rozporuje jeho rozhodnutie nepozastaviť výkon uznesenia mestského zastupiteľstva týkajúci sa návrhu na jednotný postup starostov bratislavských mestských častí pri rozhodovaní v oblasti tepelnej energetiky. Borguľa tvrdí, že materiálom, o ktorom sa rokovalo v bode Rôzne, sa zastupiteľstvo nemalo vôbec zaoberať. Poslanec zvažuje, že zákonnosť uznesenia nechá preveriť prokuratúre.

Borguľa upozornil, že na júnovom zasadnutí mestského zastupiteľstva nezískal tento materiál dostatočný počet hlasov, preto nebol zaradený do riadneho programu. Poslanec Milan Vetrák napriek tomu materiál na zasadnutí predložil. Podľa Borguľu je takýto postup v rozpore s rokovacím poriadkom. "Materiál, ktorý nezíska dostatočný počet hlasov, nemôže byť ďalej predmetom rokovania zastupiteľstva," zdôraznil. "Pripomína mi to spôsoby z čias Ďurkovského vedenia, kedy bol v bode Rôzne zaradený návrh na zmenu územného plánu, čo je jeden z najdôležitejších materiálov vôbec. Bol by som nerád, keby sa na magistrát tieto 'zvláštne' spôsoby z minulosti vrátili," povedal Borguľa.

Doplnil, že o takomto dôležitom materiáli, ktorý predložil poslanec Vetrák, by sa nemalo rozhodovať na záver dvojdňového náročného rokovania zastupiteľstva v podvečerných hodinách, keď je v danej chvíli prítomných už len 23 poslancov z celkového počtu 45. "K takémuto dôležitému bodu je potrebná diskusia celého poslaneckého pléna," pripomenul Borguľa s tým, že uznesenie bolo nakoniec schválené ako úplne posledné, pričom za hlasovalo len 19 poslancov, traja sa zdržali a jeden bol proti.

"Preto som požiadal primátora, aby pozastavil výkon predmetného uznesenia. Som nemilo prekvapený jeho rozhodnutím ponechať toto uznesenie v platnosti," vyhlásil Borguľa.

Na základe prijatého uznesenia majú starostovia bratislavských mestských častí postupovať jednotne a vydávať v zmysle zákona o tepelnej energetike pozitívne záväzné stanoviská k žiadostiam ľudí o výstavbu vlastnej domovej kotolne a odpojenie sa od doterajšieho dodávateľa. To však za predpokladu, že projekt takejto výstavby bude z hľadiska technickej stránky a vplyvu na životné prostredie vhodnejší ako systém centralizovaného zásobovania teplom. Taktiež, že z hľadiska ekonomických dosahov bude nákladovo efektívnejší v prospech odpájajúcich sa ako doterajší systém dodávky tepla.