Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

V 2. štvrťroku sa v Bratislave predala takmer polovica nových bytov

Ilustračné foto Foto: TASR

Rastúci záujem o kúpu nového bytu mal podľa analytikov vplyv aj na mierny rast priemernej ceny novostavieb.

Bratislava 6. júla (TASR) – V Bratislave sa v 2. štvrťroku predalo takmer 50 % nových bytov z ponuky developérskych projektov, ktoré odštartovali predaj v tomto období. Vyplýva to z aktuálnych údajov realitnej kancelárie Lexxus, podľa ktorej pokračuje nastolený pozitívny trend vývoja bratislavského rezidenčného trhu z prvých troch mesiacov tohto roka.

Druhý kvartál priniesol na trh 963 bytov v siedmich nových projektoch a štyroch nových etapách už existujúcich projektov. V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom bola silnejšia nielen ponuka, ale aj dopyt po novinkách. Priblížil sa k hranici 480 predaných alebo rezervovaných bytov.

Väčšinu ponuky nových bytov naďalej tvoria dvojizbové byty. "Developéri v nových projektoch ponúkajú naozaj nepatrné množstvo veľkometrážnych bytov. Ponuka mezonetových bytov v projektoch, ktoré odštartovali predaj v 2. kvartáli, bola veľmi nízka," zhodnotil analytik spoločnosti Michal Zajíček.

Celkovo je na trhu bratislavských rezidenčných nehnuteľností v ponuke 2924 voľných bytov, čo je medzikvartálne o 116 bytov viac. K okamžitému nasťahovaniu je k dispozícii 732 dokončených nových bytov. "Zvýšená ponuka nových developérskych projektov viedla aj k nárastu dopytu v tých mestských častiach, kde sa stavia. Druhý kvartál 2015 bol výnimočný najmä tým, že sa podarilo presiahnuť magickú hranicu 1000 predaných či rezervovaných bytov z celkovej ponuky na trhu," upozornil Peter Ondrovič z analytického oddelenia spoločnosti.

Aj naďalej pretrváva najväčší záujem o dvojizbové byty, ktorých sa predalo alebo rezervovalo 462. Najvyšší predaj v tejto kategórii zaznamenali projekty piateho bratislavského okresu (Petržalka, Jarovce, Rusovce, Čunovo) s počtom 133, čo predstavuje 14 % všetkých predaných bytov. Predaj v rámci všetkých kategórií bytov v jednotlivých mestských častiach sa pohyboval okolo hranice 200. Výnimkou sú Karlova Ves, Dúbravka, Lamač, Devín, Devínska Nová Ves a Záhorská Bystrica, kde sa predalo spolu 116 bytov.

Rastúci záujem o kúpu nového bytu mal podľa analytikov vplyv aj na mierny rast priemernej ceny novostavieb. Priemerná cena bytov dosiahla 1843 eur za štvorcový meter (m2) bez dane z pridanej hodnoty (DPH), čo je o 18 eur viac ako pred štvrťrokom. Jej zvýšenie ovplyvnili projekty v Starom Meste, kde sa ceny pohybovali od 1637 eur do 3529 eur za m2.