Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislava

V Bratislave zajtra štartujú Dni maďarskej kultúry

Ilustračné foto Foto: TASR/Ladislav Vallach

Popri kultúrnych podujatiach nebudú chýbať ani gastronomické, vínne, remeselnícke výrobky, tzv. Hungariká.

Bratislava 5. júna (TASR) – Veľvyslanectvo Maďarska v Bratislave a Maďarský inštitút organizuje v dňoch 6. až 13. júna Týždeň maďarskej kultúry s názvom „Viac ako sused“. Podujatie sa uskutoční v Bratislave už po tretíkrát. Uviedla TASR veľvyslankyňa Maďarska Éva Czimbalmosné Molnár.

„Séria podujatí sa začína v pondelok v Dóme sv. Martina koncertom zboru Capella Cantorum zo Szombathelyu. Na výnimočné predstavenie tanečného súboru ExperiDance očakávame záujemcov 8. júna v Istropolise. Nemožno vynechať ani koncert klavírneho virtuóza, laureáta Lisztovej a Kossuthovej ceny Gergelya Bogányiho na unikátnom maďarskom piane značky Bogányi, ktorý sa uskutoční 13. júna vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu,“ priblížila veľvyslankyňa.

Podľa jej ďalších slov počas týždňa ponúkajú návštevníkom aj mnoho iných kultúrnych programov, koncerty, detské predstavenia ale aj výstavy. „Taktiež by sme chceli upriamiť pozornosť návštevníkov na výstavu medzinárodne uznávaných výtvarných umelcov - Istvána Orosza, Ádáma Farkasa a Jánosa Aknayho,“ zdôraznila Czimbalmosné s tým, že v dňoch 9. – 12. júna na veľkom pódiu na Hviezdoslavovom námestí vystúpia poprední umelci maďarského hudobného života. Predstavia sa aj umelci z krajín Vyšehradskej štvorky.

Popri kultúrnych podujatiach nebudú chýbať ani gastronomické, vínne, remeselnícke výrobky, tzv. Hungariká.

V júni 2014 zorganizovalo prvýkrát Veľvyslanectvo Maďarska v Bratislave celotýždňovú sériu podujatí s cieľom vytvoriť z tejto iniciatívy tradíciu. Pozitívne ohlasy na uplynulé dva ročníky Týždňa maďarskej kultúry s názvom „Viac ako sused” potvrdzujú úspech tohto podujatia. „Počas tisícročného spolunažívania sa medzi našimi národmi sformovali mnohé styčné body, ktoré nás spájajú. Popri jazykových odlišnostiach dodnes výrazne cítiť podobnosť v rovine kultúrnej. Cieľom nášho podujatia je priblížiť Maďarsko k Slovensku a k jeho hlavnému mestu,“ podčiarkla Czimbalmosné. Pripomenula, že slávnostná svätá omša v maďarsko-slovensko-latinskom jazyku pri príležitosti 1700. výročia narodenia biskupa sv. Martina, ktorú budú v Dóme sv. Martina koncelebrovať predsedovia Maďarskej biskupskej konferencie a Konferencie biskupov Slovenska (arcibiskup Bratislavskej arcidiecézy Stanislav Zvolenský a biskup diecézy v Szombathelyi András Veres). Po skončení slávnostnej svätej omše bude nasledovať renesančný koncert speváckeho zboru Capella Cantorum zo Szombathelyu.

Počas víkendu sa Hviezdoslavovo námestie v Bratislave stane dejiskom už tradičného kultúrneho a gastronomického festivalu. Pri príležitosti 25. výročia vyšehradskej spolupráce sa 9. júna – v spolupráci s veľvyslanectvami Poľskej a Českej republiky a s Medzinárodným vyšehradským fondom – uskutoční konferencia za účasti bývalých politických predstaviteľov a analytikov členských krajín, na ktorej si pripomenieme úspešnú spoluprácu stredoeurópskych štátov.