Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

V Bratislavskom Novom Meste učia bezdomovcov základy práce s počítačom

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Na počítačové kurzy by mali nadviazať aj ďalšie aktivity, pomocou ktorých chce Nové Mesto bezdomovcov naučiť, ako sa píše životopis, či ako hospodáriť so svojimi financiami.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Bratislavská mestská časť Nové Mesto pokračuje v aktivitách, ktorých cieľom je pomoc ľuďom bez domova pri ich návrate do normálneho života. Popri pracovnej terapii či zbierke šatstva a iných potrebných vecí sa tentoraz záujemcovia priučia základom práce s počítačom. TASR o tom informoval Ján Borčin z Miestneho úradu v Novom Meste.

Kurzy organizuje vo svojom vzdelávacom centre Knižnica Bratislava – Nové Mesto, ktorej zriaďovateľom je mestská časť. "Prvý trojdňový kurz sa začal v centrálnej novomestskej knižnici na Pionierskej ulici v stredu 2. decembra," priblížil Borčin. Zúčastňujú sa na ňom zatiaľ štyria záujemcovia, ktorí sú klientmi centier pracujúcich s ľuďmi bez domova ako Domov sv. Jána z Boha, Depaul a Stopa.

"Ide o začiatočníkov, ktorým sa venuje profesionálny lektor. V prvej fáze ich chceme naučiť základy práce s počítačom, ako sa posiela email a používa internetový prehliadač, aby si mohli napríklad na internete vyhľadávať pracovné príležitosti či možnosti ubytovania," uviedla riaditeľka novomestskej knižnice Jana Vozníková.

Na počítačové kurzy by mali nadviazať aj ďalšie aktivity, pomocou ktorých chce Nové Mesto ľudí bez domova naučiť, ako sa píše životopis, ako sa pripraviť na pracovný pohovor či ako hospodáriť so svojimi financiami.

"Problém bezdomovectva nevyriešime odsúvaním týchto ľudí na perifériu. Iba takýmito postupnými krokmi, ktoré u nich prebudia stratené návyky a naučia ich novým zručnostiam, sa môžu dopracovať k úspešnému zaradeniu sa do spoločnosti," povedal starosta Nového Mesta Rudolf Kusý.

V lete mestská časť spustila v spolupráci s občianskym združením Vagus projekt pracovnej terapie pre ľudí bez domova, v rámci ktorej pomáhajú čistiť a upratovať mestskú časť. V spolupráci so združením Kresťania v meste zasa Nové Mesto organizuje zbierku rôznych potrebných vecí pre ľudí bez domova, ako napríklad oblečenie, potraviny, drogériu či posteľnú bielizeň.