Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Bratislava

V Petržalke môže vyrásť nový mestský park i golfový areál

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Vyplýva to z čistopisu urbanistickej štúdie BAUM, zameranej na rozvoj prihraničného územia Bratislavy a susedných rakúskych obcí.

Bratislava 9. januára (TASR) – V bratislavskej mestskej časti Petržalka môže v budúcnosti vyrásť nový mestský park – Južný park, golfový areál a v blízkosti sídliska aj prírodné kúpalisko. Vyplýva to z čistopisu urbanistickej štúdie BAUM, zameranej na rozvoj prihraničného územia Bratislavy a susedných rakúskych obcí. Zverejnená je na webovej stránke hlavného mesta.

V rámci návrhov na funkčné a priestorové využitie dotknutého územia sa plánuje vybudovať na najväčšom sídlisku na Slovensku nový mestský park - Južný park. Jeho celková výmera má byť 225 hektárov. Na západe ho má obkolesovať hranica s Rakúskom, na východnej strane by mal nadväzovať na dunajskú hrádzu na pravom brehu. "Súčasťou parku budú vodné plochy a dostatočné množstvo rozmanitých ihrísk pre rôzne druhy športových aktivít, ako aj voľné lúky," píše sa v urbanistickej štúdii.

Medzi Petržalkou a bratislavskými Jarovcami, v blízkosti bažantnice, by sa podľa štúdie mohlo postaviť i prírodné ekologické kúpalisko. Jeho celková navrhovaná rozloha je približne 20 hektárov. "Kúpalisko bude napájané z obnoveného dunajského ramena, voda sa prečistí v prírodnom prípravnom jazere s rastlinami a mikroorganizmami, ktoré majú čistiacu schopnosť," uvádza sa v materiáli. Súčasťou kúpaliska by mali byť aj športoviská či detské ihriská.

Na svoje si môžu prísť aj milovníci golfu. V štúdii je totiž navrhnutý aj golfový areál Petržalka Juh s rozlohou 59 hektárov. Zo západu by mal priliehať k diaľnici D2, z juhu k navrhovanej diaľnici D4 a zo severu k budúcej zástavbe Petržalka Juh. "Na ploche tejto rozlohy je možné lokalizovať štandardné 18-jamkové ihrisko," informuje dokument. Plánované golfové ihrisko by malo byť v súlade s územným plánom hlavného mesta.

Podľa hovorkyne Bratislavy Ivany Skokanovej urbanistická štúdia bola spracovaná, pretože koordinovaný cezhraničný územný rozvoj vyžaduje vytváranie štruktúrovaných podmienok pre plánovanie. "Čistopis urbanistickej štúdie môže byť využitý ako podnet na zmeny a doplnky záväznej územnoplánovacej dokumentácie hlavného mesta alebo v územnoplánovacom procese na rakúskej strane riešeného územia," povedala hovorkyňa.

Tento dokument vychádza z projektu cezhraničnej spolupráce s názvom BAUM. Jeho cieľom je vybudovať fungujúci a efektívny manažment medzi slovenskou metropolou a rakúskou prihraničnou oblasťou.