Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Bratislava

V Rači sa opäť stretnú pestovatelia a producenti frankovky modrej

Ilustračné foto Foto: TASR - Štefan Puškáš

Cieľom festivalu je propagácia a podpora odrody frankovka modrá, ktorá má z hľadiska tradície a obľuby v stredoeurópskom regióne výnimočné postavenie.

Bratislava 6. apríla (TASR) – V bratislavskej mestskej časti Rača sa opäť stretnú pestovatelia a producenti frankovky modrej. Konať sa tu totiž bude 11. Medzinárodný festival frankovky modrej, ružových a šumivých vín. TASR o tom informovala hovorkyňa starostu Rače Eva Miklánková.

Cieľom festivalu je propagácia a podpora odrody frankovka modrá, ktorá má z hľadiska tradície a obľuby v stredoeurópskom regióne výnimočné postavenie. Účastníci z Rakúska, Chorvátska, Maďarska, Česka i zo Slovenska už zaslali organizátorom 150 vzoriek vín.

Vína sa budú hodnotiť stobodovým systémom Medzinárodnej únie enológov v päťčlenných komisiách, vrátane predsedu komisie. Odborná degustácia bude prebiehať vo štvrtok 7. apríla od 8.30 h v Družstevnom dome na Detvianskej ulici v Rači.

Festival je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín SR 2016, preto vzorky musia spĺňať aj podmienky a štatút národného salónu. Prezidentom súťaže je Fedor Malík a garantom za Národný salón vín SR Ondrej Celleng.