Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Ochladenie z Bratislavy: Vianočné trhy sa predĺžia a skvalitnia

Predvianočná atmosféra trhov na bratislavskom Hlavnom námestí, archívne foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Na všetkých troch námestiach bude celkovo 108 stánkov, v 30 z nich sa budú ponúkať jedlá a nápoje. Až 68 stánkov bude úplne nových.

Bratislava 6. augusta (TASR) - Vianočné trhy v Bratislave sa chcú priblížiť Viedni a svojim návštevníkom priniesť po spoločenskej, kultúrnej, ale aj gastronomickej stránke väčší zážitok ako doteraz. Svoje predstavy o tohtoročných vianočných trhoch dnes v tomto duchu predstavili zástupcovia hlavného mesta.

Ako uviedol primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal, nový koncept trhov reaguje na doterajšiu kritiku, ktorá upozorňovala na komerčnosť, nejednotnosť, ale aj určitú fádnosť vianočných trhov. "Chceme preto, aby na vianočných trhoch zavládla kvalita, systém a poriadok," uviedol Nesrovnal.

Otvorenie Vianočných trhov v Bratislave na Hlavnom námestí, archívne foto
Foto: TASR/Štefan Puškáš


Tohtoročné vianočné trhy budú dlhšie a rozšíria sa plochou i počtom stánkov. Tie sa budú nachádzať nielen na Hlavnom a Františkánskom, ale aj na Primaciálnom námestí. Kým na Hlavnom a Primaciálnom námestí potrvajú od 20. novembra do 22. decembra, na Františkánskom námestí sa skončia až 2. januára 2016.

Na všetkých troch námestiach bude celkovo 108 stánkov, v 30 z nich sa budú ponúkať jedlá a nápoje. Až 68 stánkov bude úplne nových.

"Stánky budú mať jednotný vizuál, ktorý tak bude prepájať trhy na všetkých troch námestiach," uviedol primátor Nesrovnal. Jednotný koncept sa bude týkať nielen samotnej konštrukcie stánku, ale tiež vizuálu jeho informačných tabuliek, ponuky i cenníka.



Ponúkaný sortiment by mal byť podľa predstaviteľov mesta pestrejší a kvalitnejší ako doteraz. "Preto pri výberovom konaní na prenájom stánkov už nebude rozhodujúcou najvyššia ponúkaná cenu za prenájom, ale aj samotná ponuka, kvalita a pôvod sortimentu," uviedol Nesrovnal. Každý stánok, ktorý bude ponúkať jedlá a nápoje, bude musieť mať garanta, človeka pôsobiaceho v oblasti gastronómie. "Trhovníci budú musieť takisto podpísať Kódex trhovníka, ktorým sa zaviažu ku kvalite, poctivosti a otvorenosti voči Bratislavčanom a tieto záväzky budú mať vyvesené na svojom stánku," informoval primátor.

V prípade cien za prenájom mesto stanovilo cenovú mapu, pričom pre každé námestie bude platiť výška minimálneho nájmu. Tá bola stanovená pre jednotlivé typy stánkov a sortimentu, ktorý budú ponúkať.

Otvorenie Vianočných trhov v Bratislave na Hlavnom námestí, archívne foto
Foto: TASR/Štefan Puškáš


Ako spresnil viceprimátor Milan Černý, v prípade stánkov ponúkajúcich vianočný sortiment sa najnižšia suma odvíja od priemeru cien za prenájom v predchádzajúcich rokoch. "Bolo to niekde na úrovni 1500 eur za celé obdobie trhov, na Františkánskom námestí sa cena zvyšuje vzhľadom k tomu, že trhy budú trvať dlhšie," spresnil Černý.

Záujemcovia o prenájom stánku sa do verejnej súťaže môžu prihlásiť do 2. októbra. Bližšie informácie možno nájsť na webe mesta.

Nový koncept vianočných trhov pripravuje aj Staré Mesto. Vianočné trhy mestskej časti by sa na Hviezdoslavovom námestí mali ťahať od historickej budovy Slovenského národného divadla až po morový stĺp na Rybnom námestí, kde by po novom malo byť klzisko. Staré Mesto chce vrátiť trhom promenádny a komunitný charakter, priniesť v rámci nich viac kultúrnych aktivít a nahradiť doterajší koncept, ktorý bol podľa staromestského úradu skôr o prehustenom zhluku stánkov prioritne ponúkajúcich varené víno, zemiakové placky a cigánsku. Do zimného podujatia chce Staré Mesto zapojiť aj veľvyslanectvá niektorých krajín, ktoré by mali mať na trhoch informačné stánky.