Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Výstavbu verejnej plavárne v Petržalke zbrzdili nečakané veci v zemi

Ilustračné foto. Foto: TASR/Jozef Ďurník

Kedy presne dostavajú prvú verejnú plaváreň v bratislavskej Petržalke za vyše štyri milióny eur, ktorá má vyrásť v lokalite medzi Jiráskovou a Tupolevovou ulicou, sa ešte nevie.

Bratislava 15. januára (TASR) – Kedy presne dostavajú prvú verejnú plaváreň v bratislavskej Petržalke za vyše štyri milióny eur, ktorá má vyrásť v lokalite medzi Jiráskovou a Tupolevovou ulicou, sa ešte nevie. Hoci by ju mali kolaudovať v apríli tohto roka, podľa stavebníka spoločnosti Metrostav ju dostavajú najskôr v máji. Projekt totiž zdržala napríklad aj stará kanalizácia, ktorá nebola zakreslená v plánoch.

"Pri každej stavbe sa vyskytnú v zemi veci, ktoré tam nečakáte, keďže k starším rozvodom chýba písomná dokumentácia. To sa stalo aj na ploche, kde spoločnosť začala výstavbu plavárne," vysvetlila petržalská hovorkyňa Michaela Platznerová. Stavebník na jednom mieste podľa jej slov odkryl v zemi časť starej kanalizácie a musel ju odstrániť, aby nekolidovala so základmi budovy.

"Na inom mieste sa stretol s tým, že vodovod bol umiestnený v inej trase, ako to vyznačila Bratislavská vodárenská spoločnosť, a časť vodovodu museli tiež presunúť z dôvodu zasahovania do základov budovy. Tieto úpravy zdržali stavbu o niekoľko dní," povedala pre TASR. Predpokladá sa teda, že stavebník neukončí práce skôr ako v máji. Potom budú nasledovať kolaudačné konanie a skúšobná prevádzka. "Hovoriť už teraz o termíne otvorenia pre verejnosť je predčasné," dodala Platznerová s tým, že termín ukončenia stavby závisí aj od poskytnutia druhej polovice dotácie, ktorú mestskej časti sľúbil Bratislavský samosprávny kraj (BSK).

Základný kameň petržalskej plavárne položili vlani začiatkom júla. Dnes má už stavba kompletne dokončený strop na podzemnom podlaží, hydroizolácie na tomto podlaží, ležatú kanalizáciu a realizuje sa zásyp podzemného podlažia. "Zhotovujú sa múry a zvislé železobetónové konštrukcie, teda stĺpy na nadzemnom podlaží. Dokončuje sa oceľová konštrukcia v nadzemnej časti kruhovej časti budovy," priblížila hovorkyňa. Potom sa bude montovať bazénová technológia a tobogan. "Teleso toboganu, ktoré je dlhé asi 75 metrov, má tri otočky a nástupné miesto vo výške približne sedem metrov, si vyžiada značný manévrovací priestor," podotkla Platznerová. Zároveň budú montovať aj nerezové bazény.

Nová plaváreň má mať 25-metrový plavecký päťdráhový bazén, zážitkový a detský bazén, whirlpool pre relax v horúcej vode, saunový svet, soláriá aj možnosť malého občerstvenia. Denná kapacita plavárne bude 640 návštevníkov. Pri objekte sa majú vybudovať štyri parkoviská s celkovou kapacitou 53 parkovacích miest. Sumu 4,2 milióna eur bez DPH, koľko bude plaváreň stáť, zaplatí mestská časť hlavne cez úver, sumou pol milióna eur jej prispieva BSK.