Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Bratislava

Bratislavská Živena má 25. výročie obnovenej činnosti, ocenila aj TASR

Tlačová agentúra SR dostala ďakovný list za pomoc pri šírení osvety pre verejnosť a za popularizáciu Miestneho úradu Živena v Bratislave 3. decembra 2015. Na snímke redaktor a publicista TASR Dezider Kúkoľ prevzal ďakovný list. Foto: TASR - Martin Baumann

Tlačová agentúra Slovenskej republiky je medzi ocenenými za pomoc pri šírení osvety a popularizácii činnosti Živeny.

Bratislava 3. decembra (TASR) - Bratislavská Živena si v tomto roku pripomína 25. výročie obnovenia svojej činnosti. Pri tomto jubileu sa rozhodla poďakovať 25 inštitúciám, osobám a členkám za všetko dobré, čo pre tento ženský spolok urobili. Stalo sa tak dnes na „Ďakovacom popoludní“ v bratislavskom Pisztoriho paláci na Štefánikovej ulici. Medzi ocenenými vo forme ďakovného listu je aj Tlačová agentúra Slovenskej republiky za pomoc pri šírení osvety a popularizácii činnosti Živeny.

V zozname ocenených figurujú ďalej Bratislavský samosprávny kraj, hlavné mesto SR Bratislava, mestská časť Bratislava - Staré Mesto, Evanjelická cirkev augsburského vyznania Bratislava, Cirkevné konzervatórium Bratislava, Slovenská tlačová agentúra SITA, Rádio Regina Bratislava, informačný magazín in.ba, riaditeľka Ružinovského domova seniorov Ľubica Karelová, herec Alfréd Swan, predsedníčka Živeny Magda Vášáryová, dlhoročné členky miestneho odboru v Bratislave Zora Breierová, Alžbeta Bučeková, Milota Gambatá, Naďa Kamenická, Janka Krivošová, Emília Macková, Milica Miadoková, Vlasta Nemcová, Elena Šefranková, Jela Krčméry Vrteľová, Mária Turzová, Jozefína Véghová a Alena Bučeková.

Na snímke vľavo predsedníčka Miestneho odboru Živena Bratislava Alena Bučeková a vpravo redaktor a publicista TA SR Dezider Kúkoľ.
Foto: TASR - Martin Baumann


K jubileu vydala Živena aj knižočku Žena má ducha rozvoja schopného, v ktorej je zmapované nielen 25-ročné obdobie, ale aj úplné začiatky Živeny v Bratislave, teda od roku 1922.

Živena, najstarší ženský spolok na Slovensku, vznikla 4. augusta 1869 v Turčianskom Svätom Martine. Cieľ spolku vzdelávať slovenské ženy vo financiách, varení, výchove detí a v kultúre oslovil v krátkom čase stovky žien. Na lepšie šírenie myšlienok začala Živena vydávať Almanach Živeny, Letopisy Živeny, prvý ženský časopis Dennica a vlastný literárny a spolkový časopis Živena. Členky Živeny sa učili poznávať históriu a čerpať z nej, učili sa, ako viesť domácnosť, oboznamovali sa so základmi ručných prác i ako získať peniaze na zlepšenie finančnej situácie rodiny.

Na snímke ďakovný list.
Foto: TASR - Martin Baumann


V roku 1887 zorganizovali v Martine mimoriadne úspešnú výstavu slovenských výšiviek, zbierali a uchovávali slovenské kroje a piesne. V roku 1919 založili prvú vlastnú školu Živeny a rodinnú školu, v roku 1922 prvé jasle na území Slovenska. Živenu viedli múdre, vzdelané ženy, väčšinou spisovateľky s veľkým srdcom pre národnú hrdosť. V roku 1948 založili aj národopisnú skupinu a na návrh členky Živeny, speváčky a etnografky Ľuby Pavlovičovej–Bakovej ju nazvali Lúčnica. Živena bola v roku 1955 násilne rozpustená.

Na snímke ďakovací suvenír Živeny.
Foto: TASR - Martin Baumann


Začiatkom roka 1990 bola Živena opäť zaregistrovaná, prvou predsedníčkou bola spisovateľka Hana Zelinová. Po nej to bola Zora Breierová (1993– 2013), v novembri 2013 bola na Valnom zhromaždení Živeny zvolená nová predsedníčka Ústredia Živeny Magda Vášáryová. Živena má v súčasnosti na Slovensku cca 1000 členiek v deviatich miestnych odboroch, Banskej Bystrici, Banskej Štiavnici, Bratislave, Brezne, Čadci, Martine, Pezinku, Smižanoch a Žiline.

Na snímke predsedníčka Miestneho odboru Živena Bratislava Alena Bučeková.
Foto: TASR - Martin Baumann


„Dvadsaťpäť rokov je krásny vek a človeku sa tak cnie po dvadsiatich piatich, že si ich užije niekoľkokrát. Práve to je prípad našich 'živeniarok', aj keď mnohé majú už niekoľkokrát tých 25, máme viacero aj 90-ročných, ale stále majú iskru nielen v oku, ale aj výborné nápady, s ktorými prichádzajú a naháňajú aj nás mladšie, aby sme pracovali. Je s nimi radosť pracovať. U nás bez ohľadu, či má niekto 20, 50 či 90 rokov, stále je to rovnaká iskra a snaha pracovať,“ povedala pre TASR predsedníčka Miestneho odboru Živena Bratislava Alena Bučeková.



V piatok 4. decembra sa členky výboru stretnú, aby sa pripravili na vianočné trhy. Živena bude mať svoj stánok na Františkánskom námestí od 11. do 13. decembra, budú ponúkať výrobky členiek spolku a výťažok z predaja pôjde na charitatívne podujatia Živeny.